IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuwe baan met hoger salaris kan op termijn slechter uitpakken

Sollicitatiegesprekken gevoerd, assessment met goed resultaat volbracht, dan komt het aan op onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. De focus ligt al snel op het salaris. Logisch, het is de belangrijkste component op je loonstrook aan het einde van de maand.

Maar let op: een nieuwe baan met een hoger salaris nú kan op termijn financieel toch slechter uitpakken. Het pensioen vraagt bij een eventuele overstap extra aandacht. Belangrijkste tip: reken je financiële toekomst vooraf door. Vijf zaken om goed in de gaten te houden.

Lees ook: Je hebt invloed op je pensioen. Neem de regie!

1. Kwaliteit van de pensioenregeling

Waardeoverdracht naar een andere pensioenuitvoerder is niet vanzelfsprekend gunstig. De overstap naar een ander type regeling (bijvoorbeeld van een eindloon- naar een middelloonregeling) kan aanzienlijke consequenties hebben voor de waarde van je inmiddels opgebouwde pensioen. Een analyse vooraf op de kwaliteit van de oude en de nieuwe regeling is daarom aan te raden. Een analyse die verder gaat dan alleen het bedrag onderaan de streep. Schakel zo nodig een financieel adviseur in om de regelingen voor je naast elkaar te zetten, nog voordat je een keuze maakt.

2. Nabestaandenpensioen: als sneeuw voor de zon

Opgebouwd nabestaandenpensioen gaat regelmatig zomaar verloren bij de overstap naar een nieuwe baan. De overstap naar een andere pensioenuitvoerder kan een pensioenbreuk opleveren in het nabestaandenpensioen, met stevige financiële consequenties. Omdat het meestal een verzekering betreft, kun je niet over de waarde van ingelegde premies beschikken. Informeer vooraf bij je huidige pensioenuitvoerder of er mogelijkheden zijn voor een (gedeeltelijke) reparatie. Vanzelfsprekend is dit niet. Ben je al van baan en pensioenuitvoerder veranderd, dan moet je dit binnen de eerste drie maanden hebben geregeld.

Lees ook: Heb je het nabestaandenpensioen goed geregeld?

3. Marktconforme verrassingen

Marktconform heet een nieuwe pensioenregeling al snel. Maar let op. Het voldoet aan wat gebruikelijk is in die markt. Maak je de overstap naar een andere branche of sector - bijvoorbeeld van (semi)overheid naar het bedrijfsleven of andersom, van een multinational naar een werkgever in het MKB - dan stap je dus over naar een andere markt. Wat marktconform is houdt geen rekening met waar je vandaan komt. Bekijk de verschillen vooraf, om verrassingen later te voorkomen.

Lees ook: Denk je dat je geen invloed hebt op je pensioen? Fout!

4. Bruto - netto

Stop je als zelfstandige om in loondienst te gaan werken, vergelijk dan vooral het netto inkomen. Mogelijk ligt je nieuwe bruto inkomen lager dan je als ondernemer gewend bent. In dienst van een werkgever hoef je je niet voor zaken als arbeidsongeschiktheid en vaak ook niet voor pensioen apart te verzekeren. Je besteedbaar inkomen zou daarmee best eens hoger kunnen uitvallen.

5. Arbeidsmarktwaarde

Kijk verder dan salaris en pensioen alleen. Arbeidsvoorwaarden worden steeds belangijker als het gaat om je inzetbaarheid, ook na de baan waarvoor je wellicht nu tekent. In de arbeidsvoorwaarden worden steeds vaker regelingen opgenomen die er voor zorgen dat jouw arbeidsmarktwaarde op peil blijft. In hoeverre is die nieuwe werkgever bereid mee te investeren in jouw inzetbaarheid op langere termijn? Kijk dus goed naar mogelijke keuze- en opleidingsbudgetten.

Een nieuwe baan is goed voor nu, maar is hij dat financieel gezien ook voor later? Voorkom verrassingen en bekijk vooraf de consequenties voor je financiële toekomst. Kom je er zelf niet uit, raadpleeg dan een financieel adviseur. Je kunt er jarenlang, tot na je pensionering, profijt van hebben.

Lees ook: Hoe staat het ervoor met jouw geldzaken?


Rick Wassenaar is onafhankelijk financieel planner, docent, examinator en mede-eigenaar van FinBase BV en het online platform MijnGeldzaken.nl - dat is verkozen tot PensioenWegwijzer 2016. Volgens Wassenaar is het cruciaal dat mensen zelf hun geldzaken regelen en kritisch blijven volgen. Op IEXGeld geeft hij in columns praktische tips over hoe je dat het beste kunt doen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›