IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met dit stappenplan bespaar je geld èn tijd

Een vriend van mij, Tim, is een tijdje geleden begonnen met een experiment. Uitgangspunt is dat hij alle kleine dingen die hij nu en dan koopt noteert. Laatst was dat bijvoorbeeld iets te drinken onderweg: drinken, 3,75 euro.

Erachter noteerde hij: interessant. Niets anders. Geen ander oordeel. Het is gewoon één van de dingen op zijn uitgavenlijstje. En voor hij het zich goed realiseerde, had hij veel meer dingen opgeschreven.

De volgende stap van Tim was dat hij elk notitie in Excel zette. Helemaal niet moeilijk. En het kostte hem niet zoveel tijd als hij dacht. Tim ging nog een stapje verder en pakte ook zijn creditcardoverzicht en de pinbetalingen erbij.

Lees ook: Houd jij je inkomsten en uitgaven niet bij!?

Zijn deze uitgaven belangrijk?

Na een maand stelde hij zichzelf, aan de hand van het totaaloverzicht, een eenvoudige, maar wel belangrijke vraag: zijn deze uitgaven belangrijk voor mij in mijn leven?

Hij pakte voor elke uitgave zijn lijstje erbij, en stelde zichzelf steeds opnieuw dezelfde vraag: waarom is deze uitgave belangrijk of kan ik misschien beter iets anders met dit geld doen waardoor ik misschien nog gelukkiger word?

Wat hem opviel, was een uitgave voor een lunch van vijftig euro. Iedere maand gaat hij met een goede vriend eten om bij te praten. Toen hij zich afvroeg waarom hij dit eigenlijk doet, realiseerde hij zich dat ze niet gingen lunchen omdat ze moesten eten; het doel was de vriendschap. Terwijl hij en zijn vriend één gedeelde passie hebben, namelijk wandelen.

Elke maand beleggen

Tim belde zijn vriend en vroeg hem hoe hij erover dacht om hun maandelijkse lunch te veranderen in een fikse wandeltocht op een zonnige middag elke maand. Zijn vriend was erg enthousiast over dit idee. Dus wat doen ze nu: geen dure lunch meer, maar iedere maand twee uur wandelen met een paar goed belegde sandwiches in de rugzak.

Nu wordt het nog interessanter... Behalve invulling geven aan de passie die ze beiden hebben, was Tim ook in staat om die vijftig euro iedere maand ergens anders in te steken. In beleggingen, bijvoorbeeld. Fijn voor Tim, want hij vindt financiële zekerheid op de langere termijn belangrijk. Door die vijftig euro in een ETF te beleggen, werkt hij nu ook aan dit doel.

Check ook: Budgetteren is belangrijk. Waarom doen we het dan niet?

Een win-win-situatie

Misschien denk je nu: ja hoor, typische saaie praat van een financieel adviseur. Maar zie je wat Tim wint? Hij wint vijftig euro èn steekt nu twee uur tijd in iets wat hij ècht belangrijk vindt. Wil jij dat niet?

Met dit verhaal van Tim wil ik illustreren wat values-based-budgetteren is. En hoe je gedrag een positief effect kan hebben op je beleggingen. Ga jij deze uitdaging ook graag aan? Wil jij dit experiment ook eens doen? Gebruik dan dit stappenplan:

  1. Wees alert: Waar geef jij je geld aan uit?
  2. Track & trace: noteer je uitgaven in Excel of op een blad papier.
  3. Afwegen: stel jezelf de waarom-vraag: draagt deze uitgave ècht bij aan een beter leven?
  4. Herbeleggen: als je een betere bestemming voor je geld hebt, verander je route!

Geld en tijd besteden aan wat jij belangrijk vindt

Tim is inmiddels zo gefascineerd geraakt door dit experiment dat hij en zijn vrouw iedere maand door hun Excel lopen. En ik krijg regelmatig een sms: weer 7,50 euro en dertig minuten herbelegd!

Reken even met me mee. Stel dat je dit twee jaar doet. Dat is 7,50 euro en dertig minuten gedurende 24 maanden, of in totaal 180 euro en twaalf uur.

Wat denk jij ervan om, met kleine stapjes, meer geld en tijd te kunnen spenderen aan dingen die ècht belangrijk voor je zijn?

Meer columns van financieel planner Carl Richards lezen? Klik hier!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›