IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het huidige vakantiesysteem moet op de schop

Graag stellen we een nieuwe columniste aan je voor: ondernemer Ariane Inden, eigenaar van cosmeticaconcern Ariane Inden. Vanaf nu gaat ze regelmatig een column schrijven voor IEXGeld. Hieronder vind je haar eerste bijdrage. Welkom, Ariane!

Voor mij als ondernemer voelt het altijd alsof vakanties op het verkeerde moment plaatsvinden. De zomervakantie bijvoorbeeld: in die periode ligt alles redelijk op z'n gat. Net als de periode na oud en nieuw, waarin er, doordat iedereen in de feestmaanden zoveel heeft uitgegeven, een aanzienlijke terugval in omzet is.

Feitelijk zijn er zo'n zes maanden in het jaar waarin de omzet binnenkomt: drie in het voorjaar en drie aan het eind. Dat is een heel korte periode. In die andere maanden moet er veel worden gedaan om de omzet continue te houden, bijvoorbeeld rondom marketing.

Wanneer je in de lentemaanden vaart maakt en iedereen een goed tempo te pakken heeft, komen hup, de vakantiemaanden er alweer aan. En die duren een eeuwigheid, zo lijkt het wel.

Niet dat vakanties geen eeuwigheid mogen lijken te duren - juist wel! - maar ik vind die maanden inefficiënt, bedrijfsmatig gezien. De ene na de andere afdeling draait op half niveau en sterkte, mensen moeten elkaars werk overnemen en voordat je goed en wel weer snelheid kunt maken, is het september.

Lees ook: Ariane Inden: "Als iets heel moeilijk is, dan vind ik het interessant"

De hele dag naar school

Wanneer je ergens een baan hebt, dan geef je je helemaal, zet je je helemaal in voor alles. Maar je bent je niet bewust van de vertragingen die er zijn door de wijze waarop ons systeem is ingericht. Van mij mogen er veranderingen komen in die gewoontes en onze cultuur en systemen.

Om bijvoorbeeld de inefficiëntie van de voor iedereen belangrijke zomervakantie te verbeteren, moet er ook iets in onze cultuur worden veranderd. Te beginnen bij de systemen en inrichting van het onderwijs: is dat nog van deze tijd?

Het is voor de creativiteit van kinderen een kwelling om vreselijk veel uur in de klas op een harde stoel te zitten. Hun hersenen werken tegenwoordig vele malen sneller. Afwisseling is nodig. Eigenlijk een heel nieuw systeem: full-continue scholen, waar kinderen vakken volgen die ze interessant vinden. En waarbij ze de hele dag op school kunnen zijn. Ook met naschoolse sport, hobby's, knutseluurtjes, noem maar op.

Mijn kinderen hebben op een school gezeten waar ze na de verplichte uren nog de hele dag aanwezig konden zijn. Fantastisch. Voor het kind leuk om op die manier met leeftijdsgenoten om te gaan en voor de werkbaarheid van de ouders ook prettig.

Lees ook: Werken tijdens de feestdagen: dit zijn je rechten

Geen vaste vakanties meer

Daarnaast zou het goed zijn als er geen vaste vakanties meer zijn, behalve dan een vaste periode voor het hele bedrijf of zelfs het hele land. Drie weken in juli/augustus én twee weken met kerst. En dat de overheid flexibele kindervakanties toestaat. Als je dan niet in juli in de drukte op vakantie wilt dan heb je de vrijheid om andere weken te kiezen.

Dit zou inhouden dat de vermindering van de productiviteit in de zomermaanden teruggebracht wordt tot drie weken - net als in het mediterrane gebied - en dat iedereen vóór en ná die tijd full flash aan de gang kan. Een break van drie weken, voor iedereen, waarna weer met veel enthousiasme gewerkt kan worden.

Check ook: Gratis geld voor de afhaalchinees en andere opvallende arbeidsvoorwaarden

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›