IEXGeld

Dossiers

Profiel

Neem niet elk beleggingsadvies aan

Het kan lastig zijn om goed en dubieus beleggingsadvies van elkaar te onderscheiden. Goed advies krijgt nu eenmaal geen keurmerk. Het is ook niet gezegd dat advies van een hoog aangeschreven bron per definitie goed is. Neem simpelweg niet elk beleggingsadvies ter harte, aldus financieel planner Carl Richards in een artikel in de New York Times.

Lees ook: Columns van Carl Richards op IEXGeld

Gedwongen om risico te nemen?

Om dit te onderstrepen haalt Richards twee citaten uit een artikel in de Wall Street Journal aan. De eerste kwam uit de mond van Ford O'Neil, manager van het Fidelity Total Bund Fund, die stelde dat de lagerenteomgeving beleggers richting meer risicovolle strategieën dwingt om rijkelijker gecompenseerd te worden.

Serieus?, vraagt Richards zich af. Sinds wanneer hebben beleggers geen keus meer in hoeveel risico ze nemen? Natuurlijk moet een belegger hogere risico's voor lief nemen als hij streeft naar hogere rendementen, maar dan heeft hij nog altijd een keus.

Lees ook: Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfout

Vervanger voor obligaties?

Verderop in datzelfde artikel zegt Jonathan Golub, marktstrateeg bij RBC Capital Markets, dat REIT's (vastgoedaandelen) en nutsbedrijven kunnen fungeren als een vervanger voor obligaties. Dat is volgens Richards niet alleen feitelijk onjuist, maar ook nog eens een onverantwoord advies.

Voor beleggers kan iets dat als een goed obligatie-alternatief wordt gepresenteerd aantrekkelijk klinken. Maar aan de hand van een beknopte analyse laat Richards zien dat de grootste daling van REIT's in een periode van twaalf maanden 60,22% was, tegenover 2,25% voor obligaties.

Lees ook: Laat je beleggingen niet beïnvloeden door ruis

Oppervlakkige statements

Richards wil niet zijn visie op gedwongen risico of REIT's voor het voetlicht brengen. Of een tegen-advies geven. Het gaat hem niet zozeer inhoudelijk om de bovengenoemde twee voorbeelden.

Wat hij wèl wil, is dat beleggers niet alle adviezen als gelijkwaardig beschouwen en verder kijken dan het eerste het beste oppervlakkige statement, ook al staan ze dan afgedrukt in een respectabele krant als de Wall Street Journal.

De taak van beleggers is om ten minste de vraag te stellen of wat we horen ofwel te mooi is om waar te zijn, ofwel in tegenspraak is met wat we weten dat waar is.

Dit artikel verscheen eerder in iets andere vorm op IEXProfs.nl.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggen in crisistijd: hier liggen de kansen

In de huidige crisis is het lastig om rendement te maken op je belegging... Lees verder ›