IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zonder adviseur een hypotheek regelen? Vijf tips.

Heb je een woning op het oog en wil je een hypotheek afsluiten? Veel huizenkopers kiezen voor hypotheekadvies, maar sommigen gaan voor execution only: zelf je hypotheek regelen, zonder adviseur. Wie dat doet, moet zich goed in de materie verdiepen, dat spreekt voor zich. Luuk Boonstra, eigenaar van Zigt Makelaars & Hypotheekadvies, geeft vijf tips.

1. Hypotheek is meer dan rente

Als je verschillende hypotheken vergelijkt van verschillende aanbieders, kijk dan niet alleen naar de rente, maar ook naar het verschil in voorwaarden. Denk hierbij aan geldigheidsduur van de offerte, verhuisregeling, rentetype, regels bij tussentijdse wijzigingen, et cetera.

Lees ook: Hypotheek afsluiten? Goede voorwaarden zijn belangrijker dan lage rente

2. Verdiep je in fiscale mogelijkheden

Heb je net een huis verkocht of wil je je hypotheek oversluiten en heb je een hypotheekverleden van voor 31-12-2012? Dan heb je onder voorwaarden meer fiscale mogelijkheden, zoals onder andere het recht om een deel van je aflossingsvrije hypotheek te behouden met rente-aftrek.

3. Bereid je goed voor

Als je goed bent voorbereid voordat je een hypotheek aanvraagt, gaat het aanvraagtraject waarschijnlijk ook een stuk vlotter en soepeler. Vraag daarom al vroeg aan hypotheekverstrekkers welke documenten je moet aanleveren en begin ze alvast te verzamelen.

Check ook: Jij en je hypotheek in 2017: wat verandert er?

4. Kijk kritisch naar je budget

Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje en maak aan de hand daarvan een inschatting van hoeveel je per maand aan hypotheeklasten zou kunnen en willen betalen. Een nieuw huis is mooi, maar vraag je wel af of je bereid bent om concessies te doen aan je levensstijl.

5. Een hypotheek is meer dan een zak geld

Natuurlijk wil je een zak geld krijgen van de bank om een huisje te kopen. Maar verdiep je ook in de gevolgen voor de betaalbaarheid van je hypotheeklasten bij de inkomensrisico's: overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

En ook de betaalbaarheid van de maandlasten op de korte en de lange termijn zijn belangrijk. Zijn de lasten bijvoorbeeld wel te dragen als je met pensioen gaat en een lager inkomen krijgt? 

Lees ook: Gaat de hypotheekrente stijgen?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoeveel eigen geld moet je in je nieuwe woning steken?

Soms moet je enorm veel geld meebrengen, soms niet. Wij leggen uit hoe h... Lees verder ›