IEXGeld

Dossiers

Profiel

Financiële wijsheid uit het Jaar van de Haan

Volgens de Chinese jaartelling is 2017 het Jaar van de Haan. Net als 2005, 1993, 1981, 1969. En nog meer jaartallen. Wie een haan is, kan financiële nieuwelingen wel wat leren, schrijft Kiplinger.com. Wat zijn dan geldlessen die 'typisch haan' zijn? Hieronder lees je er vier.

1. Wees gedisciplineerd

In de Chinese cultuur is het belangrijk om punctueel te zijn. Een goede manier om je innerlijke haan aan te spreken is om een lijstje te maken van wat je wilt bereiken binnen welke tijd.

Stop nu met excuses als ik ben te druk en ik ben het vergeten. Het stellen van (financiële) doelen maakt je verantwoordelijk voor wat je behaald hebt en wat je niet behaald hebt.

Een ander idee is om je vooruitgang bij te houden. Hiermee kun je vaststellen welke methoden hebben gewerkt om geld te sparen en welke niet.

Lees ook: Veertien simpele tips om slimmer met je geld om te gaan

2. Eerlijkheid duurt het langst

Dat is een gezegde dat we in de Nederlandse taal kennen en in Chinese wijsheid denken ze er net zo over. Om alles financieel op orde te hebben, moet je open en eerlijk zijn tegen de mensen om je heen.

In veel huishoudens is één persoon verantwoordelijk voor de afhandeling van de rekeningen. Laat het je partner op tijd weten als er financiële problemen aan zitten te komen. Om maar iets te noemen.

Check ook: Tien tips om 10% van je inkomen te sparen

3. Praat met je ouders over je wensen

Willen je ouders later dat jij voor ze gaat zorgen? Of trekken ze in een verzorgingstehuis? Praat daarover zodat jullie weten wat jullie kunnen verwachten.

Hetzelfde geldt voor je kinderen. Wees eerlijk over je financiële situatie, bijvoorbeeld als ze een bepaalde studie willen volgen of iets (anders) duurs willen. Dit is ook het moment om met je kinderen te praten over het verantwoordelijk omgaan met geld en over sparen.

4. Gebruik je talenten

Steeds meer mensen proberen wat extra's te verdienen naast hun vaste baan. Wat zijn jouw talenten en je interesses? Kun je heel goed schrijven? Houd jij ervan om les te geven of om te coachen?

Geven vrienden of familie hoog op over bepaalde kwaliteiten die jij bezit? Doe daar dan wat mee en probeer iets te verzinnen naast je huidige werk om je talent te gebruiken.

Lees ook: Met deze acht tips bespaar je bijna 5000 euro per jaar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›