IEXGeld

Dossiers

Profiel

Negeer je financieel adviseur, vraag het je buurman

Negeer je financieel adviseur, vraag het je buurman. Dat concludeert een onderzoek van Sandro Ambuehl van de universiteit van Toronto, Donna Harris van de universiteit van Oxford en Douglas Bernheim en Fulya Ersoy van Stanford University.

De wetenschappers lieten in een laboratoriumexperiment proefpersonen beslissingen nemen op basis van vragen, waarbij sommigen mochten overleggen met een tweede persoon en anderen niet. De personen die konden sparren, maakten betere beslissingen; ook bleken die beslissingen niet rechtstreeks gekopieerd van een beter geïnformeerde gesprekspartner.

Lees ook: Kennismaken met een financieel adviseur? Stel deze vragen

Eerdere onderzoeken kwamen tot de conclusie dat in de meerderheid van de gevallen het opvolgen van advies aan financieel weinig onderlegde ouders, familie of vrienden ervoor zorgt dat de 'lamme de blinde leidt'. Andere onderzoeken weerspraken echter die conclusie: advies vragen aan niet-deskundige mensen leidt soms wèl tot betere besluiten.

Financieel ongeletterden

Het onderzoek maakte verder duidelijk dat financieel ongeletterde proefpersonen meer financiële kennis opdeden als zij in gesprek gingen met mensen die net zo groen waren op het gebied van geldzaken dan als zij praatten met iemand met meer financiële kennis.

Check ook: Leer van deze veelgemaakte geldmissers

"Het aanleren van vaardigheden om financiële besluiten te nemen is geen proces waarbij informatie wordt overdragen van een deskundige op een leek," schrijven de wetenschappers. "Financiële competentie wordt effectiever overgedragen tussen mensen met een gelijkwaardig kennisniveau die in het juiste tempo en op hetzelfde niveau over hun zorgen kunnen praten."

Het betekent niet dat de rol van de financieel adviseur is uitgespeeld, maar het financieel opvoeden van leken vraagt wel om een meer genuanceerde benadering, zo stellen de onderzoekers.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Even klaar met de beurs? Zo beleg je op een andere manier

Wordt de huidige turbulentie op de beurzen je teveel? Kijk eens naar alt... Lees verder ›