IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het is nu mogelijk: doorbeleggen met je pensioenkapitaal

Het is nu mogelijk: doorbeleggen met je pensioenkapitaal. Hiermee krijg je geen vaste pensioenuitkering, maar een variabele. De eerste twee verzekeraars hebben een product hiervoor geïntroduceerd: Aegon en Allianz.

Lees ook: Hier vind je al onze artikelen over pensioen

Wat is doorbeleggen met pensioen precies?

Sinds kort is de Wet verbeterde premieregeling van kracht. Heb je een vrijkomend pensioenkapitaal, dan heb je nu de mogelijkheid om in de uitkeringsfase te gaan beleggen met je pensioenkapitaal.

Op die manier hoef je niet met je vrijkomend pensioenkapitaal een uitkering aan te kopen tegen de huidige lage rentestand. Als je gaat beleggen met je pensioenkapitaal, krijg je geen vaste uitkering, maar is de hoogte van het pensioen afhankelijk van het rendement van de beleggingen.

Je pensioenuitkering zal variabel zijn. Je pensioen kan dus hoger maar ook lager worden. Dat is wel belangrijk om te realiseren.

Lees ook: Pensioenuitkering gekocht tegen lage rente? Je mag 'm openbreken.

Hoe werkt doorbeleggen met je pensioen?

Aan de hand van je beleggingsprofiel bepaal je of doorbeleggen met je pensioen voor je geschikt is. In eerste instantie is het belangrijk dat je uitrekent of laat uitrekenen wat de hoogte van je uitkering zou zijn als je voor een vaste uitkering kiest.

Dit kun je dan (laten) vergelijken met de uitkering op basis van beleggen. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van een verwacht, positief en negatief scenario. Op die manier krijg je een goed inzicht van de mogelijkheden en de risico's. De pensioenverzekeraar beheert de beleggingen. Je hoeft daar zelf niks aan te doen.

Jaarlijks wordt de uitkering bijgesteld aan de hand van het behaalde rendement. Is het rendement goed, dan gaat de uitkering omhoog. Is het rendement negatief, dan daalt de uitkering.

Hoe wordt er belegd?

Er wordt belegd op basis van lifecycle-principe. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met je leeftijd. Naarmate je ouder wordt, wordt er minder risicovol belegd. De verzekeraar houdt dat in de gaten en verandert de beleggingen automatisch. Aegon en Allianz werken allebei op deze manier.

Beleggen met je pensioen kan zoals gezegd een hogere uitkering opleveren. Maar let op: je loopt ook risico - zoals altijd met beleggen. Allianz biedt de mogelijkheid om een combinatie tussen beleggen en garantie te kiezen. Bij Aegon kan dat niet en beleg je het volledige pensioenvermogen.

Lees ook: Pensioenuitkering aankopen? Je mag het nog even uitstellen.


Jeroen Wolfsen is financieel planner en (mede)oprichter van MoneyWise, een platform waarop je financiële producten kunt vergelijken en afsluiten. Voorbeelden zijn pensioenverzekeringen, spaarrekeningen en hypotheken.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.