IEXGeld

Dossiers

Profiel

Negen simpele manieren om slimmer met je geld om te gaan

Goed omgaan met geld stelt je niet alleen in staat om onbezorgder door het leven te gaan; het zorgt er ook voor dat je later dingen kunt doen of bezitten waarvan je misschien niet had gedacht dat het mogelijk was.

Maar hoe ga je slim om met je geld? Op de Amerikaanse zakenwebsite MarketWatch worden tips gegeven. Wij sommen de beste voor je op. 

Kijk naar wat je spaart

Hoeveel je op de bank hebt staan, is misschien wel belangrijker dan het geld dat je verdient. Als je een hoog salaris hebt, ben je niet meteen rijk en als je een laag salaris hebt ben je niet automatisch arm. Het belangrijkste is het deel van je salaris dat je spaart. 

Prioriteiten

Het is goed om je prioriteiten inzichtelijk te krijgen. Dit klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een simpele manier is evenwel om je bestedingspatroon te bestuderen. Waar gaat je geld maandelijks naar toe? Gaat het geld iedere maand naar dezelfde dingen? Dan vind je dat schijnbaar belangrijk. 

Automatiseer

De beste manier om meer te besparen is om je financiële leven zoveel mogelijk te automatiseren. Laat de huur en de premie van je zorgverzekering maandelijks automatisch afschrijven. Dit voorkomt dat extra kosten vanwege betalingsachterstanden. Bovendien kost het aan het einde van de maand minder tijd om de rest van je financiën op orde te krijgen. 

Spaar ieder jaar iets meer

Probeer ieder jaar iets meer te sparen dan in het jaar ervoor. Je kunt bijvoorbeeld je automatische spaarbedrag iets verhogen iedere keer als je een salarisverhoging krijgt. Per saldo heb je dan per maand evenveel te besteden. 

Wie heb je om je heen?

Het kan geen kwaad om af en toe kritisch te kijken naar de mensen, die je om je heen hebt verzameld. Er is al veel geschreven over het concept van sociale bewijskracht, en hoe we gedrag spiegelen om geaccepteerd te worden. Kijk kritisch naar je eigen gedrag: doe jij dit ook? Uiteindelijk leidt dit gedrag nergens toe.

Praat over geld

In veel kringen is het nog een taboe om over geld te praten. Doorbreek het taboe en schuw niet om anderen te vragen om advies of tips. Doe je dat niet, dan kunnen eventuele financiële problemen alleen maar erger worden. 

Materiële aankopen

Word je echt blij van dat nieuw gekochte horloge? Of die mooie dure auto? Op de lange termijn niet. Mensen mogen bij een dipje graag naar de winkel rennen om iets moois voor zichzelf te kopen. Dit werkt op de korte termijn misschien, maar uiteindelijk word je er niet gelukkiger of rijker van. 

Lees een boek

Of tien boeken… Er is heel veel geschreven over hoe slimmer omgaan met je geld. Sommige boeken zijn misschien saai om te lezen, maar een boek doorbladeren kan al helpen. Ga op zoek naar de beste tips en adviezen, en ga vervolgens over op het volgende boek. 

Let goed op bij je belastingaangifte

Het correct invullen van je belastingaangifte is heel belangrijk. Daarbij is het goed om minstens een keer je aangifte in te vullen met iemand die er verstand van heeft. Als je eenmaal weet waar je moet kijken, kan je dat veel geld schelen. Bekijk of je in aanmerking komt voor bepaalde belastingvoordelen en krijg een beter inzicht in je persoonlijke situatie. 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›