Voor Nederlanders staat er naar verwachting komend jaar 1,7% meer op het loonstrookje, maar dit zien veel huishoudens uiteindelijk niet terug in hun portemonnee, waarschuwt budgetinstituut het Nibud dinsdag.
Dat komt doordat veel prijzen in winkels zijn gestegen en de zorgpremie dit jaar is verhoogd. Volgens het budgetinstituut zullen vooral midden- en hogere inkomens - inkomens hoger dan 35.000 euro per jaar - hier hinder van ondervinden.
Nederlanders met een laag inkomen worden door een aantal maatregelen gecompenseerd en hebben in de regel dit jaar wel meer te besteden. Zo worden de zorg- en huurtoeslag verhoogd, net als het kindgebonden budget en de algemene heffingskorting.
Lees ook: Koopkracht 2017: dit verandert er voor jou
Koopkracht gepensioneerden daalt
Voor veel gepensioneerden ziet het koopkrachtplaatje in 2017 er net als voor de midden- en hogere inkomens niet florissant uit. Voor ouderen met een hoger aanvullend pensioen daalt de koopkracht doordat de pensioenen niet geindexeerd worden.
Daardoor heeft deze groep waarschijnlijk ruim 50 euro minder te besteden per maand. Ook voor vroeggepensioneerden pakken de maatregelen van het kabinet niet positief uit. Zij profiteren namelijk (nog) niet van de hogere heffingskorting waar AOW'ers wel van profiteren en gaan er gemiddeld twee tientjes per maand op achteruit.
Het Nibud is wel blij om te zien dat alleenverdieners met een chronisch zieke of gehandicapte partner er wel op vooruitgaan in de portemonnee dit jaar. De eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning is namelijk verlaagd.
Hierdoor daalt de eigen bijdrage voor een huishouden dat één kostwinner heeft met een modaal inkomen met 50 euro per maand.
Elke portemonnee is anders
Op hun loonstrookje gaan Nederlanders er dus gemiddeld 1,7% op vooruit, maar hoe het bij elke Nederlander uitpakt in de portemonnee, is verschillend.
Daarom adviseert het Nibud om zelf je koopkracht te berekenen en op basis daarvan een persoonlijke begroting te maken voor 2017, om zo grip te houden op de inkomsten en uitgaven.
De nieuwste koopkrachtcijfers zijn verwerkt in de gratis tool van het Nibud, de Koopkrachtberekenaar, waarmee je eenvoudig kunt checken of je er op voor- of achteruit gaat dit jaar.
Check ook: Jij en je hypotheek in 2017: wat verandert er?