IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze nieuwe financiële begrippen kwamen er in 2016 bij

Ieder jaar stelt De Financiële Begrippenlijst (DFB) een lijst samen met financieel-economische begrippen die in het afgelopen jaar werden geïntroduceerd of werden afgestoft. Wij pikken er de meest spraakmakende begrippen tussenuit. 

“Het jaar 2016 was bijzonder roerig”, aldus DFB. Op dfbonline.nl zijn inmiddels meer dan 17.000 begrippen verzameld op het gebied van onder meer de economie, geldzaken, de beurs en beleggen. “Economisch gezien waren de Brexit, de Panama Papers en de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zeer dominant in het nieuws.”

DFB keek in de zoektocht naar nieuwe begrippen niet alleen naar actualiteit, maar ook naar de klank en originaliteit. Op basis daarvan werden maar liefst 56 nieuwe begrippen aan de lijst van DFB toegevoegd. 

Palmbomengesjoemel

Een daarvan is palmbomengesjoemel. Het woord dook op na de Panama Papers, dat ook op de lijst van DFB kwam. Met palmbomengesjoemel wordt gedoeld op het toepassen van constructies voor ontwijking, of ontduiking van belasting via exotische en meestal tropische oorden.

De Panama Papers werd een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid vertrouwelijke uitgelekte documenten van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co. Het kantoor hielp klanten met het opzetten van belastingconstructies via belastingparadijzen. De documenten worden onderzocht in een internationaal journalistiek onderzoeksproject en ook middels justitiële en belastingautoriteiten van diverse landen.

Wegsluisoma

Weleens gehoord van de wegsluisoma? De term heeft betrekking op faillissementsfraude. Fraudeurs zouden in paniek grote delen van hun bezittingen op zolder van hun oma verbergen, zodat deurwaarders er geen beslag op konden leggen. 

Een andere veel voorkomende fraude bij faillissementen is de plof-bv, dat ook in 2016 een begrip werd. Fraudeurs kopen bijvoorbeeld lege bv’s op, waarmee ze opzettelijk gigantische schulden maken door spullen aan te schaffen. Vervolgens vertrekken ze met de noorderzon, inclusief de ontvangen goederen. Onbetaalde rekeningen en enorme schulden blijven achter. 

Favorieten van DFB

Hoewel DFB nooit een woord van het jaar kiest, heeft de website wel favorieten. Dat waren dit jaar bijvoorbeeld buffervrees, waarmee de angst onder analisten en beleggers wordt bedoeld dat hogere kapitaaleisen voor banken de winstgevendheid zullen aantasten. 

Ook hypotheekgevangene staat op de favorietenlijst van DFB. Het begrip werd in april vorig jaar door kredietbeoordelaar Moody’s geïntroduceerd. Het zijn huishoudens met meer dan 102% schuld die volledig aflossingsvrij is of huishoudens die zo’n laag inkomen hebben dat ze hun lening op dit moment niet meer zouden krijgen. Volgens Moody’s zal het aantal hypotheekgevangenen afnemen dankzij de lagere rente en stijgende huizenprijzen. 

De volledige lijst van nieuwe begrippen uit 2016 die door DFB werden verzameld, vind je in dit document

In de rubriek What the...finance nemen we op IEXGeld iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van DFB onder de loep. Benieuwd naar welke begrippen we hebben behandeld? Neem dan hier eens een kijkje. 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›