IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gooi je restjes pasta niet weg en bespaar

Besparen op je eten kan door goed te plannen en goed te weten wat je in huis – en vooral in de koelkast – hebt. Mest eens in de zoveel tijd je kasten uit en gebruik alles wat bijna de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt.

Maar let op, sommige producten die de THT-datum (ten minste houdbaar tot) hebben overschreden kan je nog gewoon eten en gebruiken. Er zijn namelijk etenswaren die bijna jaren houdbaar zijn.

Lees ook: Gooi geen voedsel meer weg en bespaar tot 150 euro

THT en TGT

Het is wel belangrijk eerst goed het verschil tussen THT en TGT te weten. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot) zijn zeer bederfelijk. De TGT-dag is de laatste dag waarop het veilig is om deze producten te eten.

De THT-datum (ten minste houdbaar tot) staat op etenswaren die niet snel bederven. Het is de datum tot wanneer de fabrikant een smaakvol en veilig product garandeert. Daarna kan de smaak, geur of kleur achteruit gaan, maar kan je het meestal nog wel eten.

Uitzondering hierop zijn producten die je in de koelkast moet bewaren met THT-datum. Dan is het wel verstandig om je hieraan te houden.

Lees ook: Zorg ervoor dat je altijd ingrediënten voor een maaltijd in huis hebt

Het komt bij de oneindig houdbare producten aan op je eigen beoordelingsvermogen. Dus goed ruiken, kijken en proeven is wel belangrijk voor je er een uitgebreide maaltijd mee gaat maken.

Jaren houdbaar

Welke producten zijn dat dan die jaren goed blijven?

Allereerst natuurlijk sterke drank (wodka, rum, gin, whiskey, et cetera). Door de grote hoeveelheid alcohol kan je – zelfs open - flessen sterke drank jaren bewaren. Drank met een minder hoog alcoholpercentage zoals bier en wijn kan je overigens minder lang bewaren.

  • Dan suiker en zout en zuur. Deze producten worden gebruikt om andere etenswaren langer houdbaar te maken. Je kan deze drie zelf ook jaren bewaren.

  • Witte rijst, let op bruine rijst is niet zo lang houdbaar door de natuurlijke oliën erin. Datzelfde geldt voor pasta. Volkorenpasta is vetter en kan sneller bederven.

  • Verder natuurlijk gedroogde peulvruchten en producten die zijn geconserveerd in zuur, zout of suiker (denk aan zuurkool en jam). 

Maar nu heb je nog niets bespaard? Of toch. Deze producten kan je dus in grote hoeveelheden inslaan. Grootverpakkingen zijn vaak goedkoper dan kleine pakjes én je kan wachten tot het in de aanbieding is en dan de boel bijvullen.

Een rekenvoorbeeld

Stel je eet één keer per week pasta en je koopt steeds als je pasta wilt eten een pond pasta en betaalt daarvoor elke keer zo’n 0,50 tot 1,00 euro. Dat is op jaarbasis op z’n goedkoopst 26 euro.

Koop je echter een heleboel pasta als het in de aanbieding is (bijvoorbeeld drie halen twee betalen), dan ben je op jaarbasis 17 euro kwijt. Een besparing van in dit geval 9 euro.

Rijst kost in een verpakking van 4,5 kilo 7 euro, terwijl een kilo rijst 1,70 euro (huismerk) kost en 400 gram 1,40 euro. Dus koop je zo’n grootverpakking bespaar je al 0,65 euro op vier keer een kiloverpakking en dik 8 euro op elf keer een 400-gramsverpakking.

Lees ook: Ruim je kamer nou eens op

Gebruik je zintuigen

Hoe kom je erachter of een product toch bedorven is? Door goed te kijken en te ruiken Ziet het eten er anders uit en ruikt het vreemd, dan kan je het maar beter toch weggooien.

Een belangrijke voorwaarde om etenswaar jaren te kunnen bewaren is een plek die koel en droog is en je moet de etenswaren liefst luchtdicht opbergen. Vooral droog is belangrijk omdat vocht ervoor zorgt dat bacteriën zich vermenigvuldigen. 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

De energienota dreigt komend jaar flink op te lopen. Dit kun je doen om ... Lees verder ›