IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoera, je gaat (waarschijnlijk) meer verdienen dit jaar

Bijna iedereen met een baan gaat er dit jaar in nettoloon op vooruit, behalve ambtenaren. De relatief grootste stijging is voor mensen met een brutosalaris van 1.750 euro: hun wacht maandelijks een extraatje van 11 euro netto. De grootste stijging in absolute zin zijn minumumloners: zij gaan er, inclusief de reguliere verhoging, netto 15 euro op vooruit, blijkt uit berekeningen van salarisdienstverlener ADP.

Vorig jaar gingen de meeste werknemers er ook al netto op vooruit door verlaging van lasten op arbeid

De stijging in nettosalarissen komt doordat werknemers in 2017 iets minder belasting betalen. Het belastingtarief in de tweede en derde schijf stijgt weliswaar van 40,4% naar 40,8%, maar daartegenover staat een iets hogere heffingskorting voor veel mensen.

De maximale arbeidskorting stijgt met 120 euro per jaar. Ook het afbouwtraject wijzigt. Hogere inkomens profiteren daarvan. Zo ontvangt iemand met een bruto salaris van drie keer modaal 28 euro meer arbeidskorting per maand met als gevolg dat hij er netto 21 euro per maand op vooruit gaat.

Een werknemer met een modaal salaris ontvangt drie euro meer op zijn bankrekening. Anderhalf keer modaal ziet een stijging van vijf euro onderaan de salarisstrook staan en twee keer modaal ontvangt 10 euro meer per maand. Tweeverdieners zijn in 2017 ook beter uit. Inkomens tussen circa 20.000 euro en 67.000 euro per jaar hebben iets meer fiscaal voordeel van aftrekposten zoals de hypotheekrente.

Lees ook: Waarom zit de hypotheekschuld altijd maar in box 1?

Dat komt door de stijging van de belastingtarieven in de tweede en derde schijf. Bij een hypotheek van 250.000 euro met 3% hypotheekrente scheelt dit 22 euro per jaar. Voor inkomens die in het 52%-tarief vallen, wordt de hypotheekrenteaftrek dit jaar met 2% beperkt. Bij iemand die in de vierde schijf valt, levert de hypotheekrenteaftrek daardoor 28 euro minder op.

De kinderopvangtoeslag stijgt. Hierdoor gaan gezinnen met kinderen waarvan beide partners werken en de kinderen naar de kinderopvang gaan, er uiteindelijk meer op vooruit dan vergelijkbare gezinnen waarbij één partner werkt: zij gaan er op jaarbasis op achteruit. Dat komt doordat de niet werkende partner per jaar 145 euro minder heffingskorting krijgt uitbetaald. Gezinnen met kinderen profiteren van een licht gestegen kinderbijslag.

Pech hebben veel ambtenaren. Zij ontvangen per januari 2017 minder netto salaris op hun bankrekening: vanaf een modaal inkomen daalt het nettoloon. Ook werknemers waarvan de premie voor de ziektekostenverzekering direct wordt ingehouden op het loon, wacht een teleurstelling: de nettoloonstijging weegt in veel gevallen niet op tegen de hogere ziektekostenpremies.

Lees ook: Dit verandert er in 2017 in je portomonnee

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Je geld opbergen in een kluis: wat kost dat?

Weegt een kluis op tegen een negatieve rente op je spaarrekening? Lees verder ›