IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuwjaarstips voor beleggers: heb je daar iets aan?

Zo, eindelijk is het dan (bijna) 2017. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

In 2016 hebben we met z'n allen ons spaargeld zien verminderen, door het lage rendement op de spaarrekening en de torenhoge vermogensrendementsheffing. En niet de moeite hebben genomen om ons geld te beleggen op de aandelenbeurs en dus 7% rendement zijn misgelopen. Of niet het risico hebben durven nemen om in Bitcoin te investeren, die afgelopen jaar maar liefst 150% rendement behaalde.

We zullen komend jaar toch echt de handen uit de mouwen moeten steken om ons vermogen op zijn minst te behouden en liever nog te laten groeien. 2016 was een achtbaan en kende op zowel economisch als op politiek gebied vele hoogte-, maar ook diepte punten. 2017 brengt ons nieuwe kansen die we dit jaar wel degelijk met beide handen zullen aangrijpen. Toch?

Maar hoe kunnen wij dit het beste aanpakken?

Beleggingstips van goeroes

Aan het einde van het jaar worden we doodgegooid met de tips en de tops omtrent beleggen en het doen laten groeien van ons vermogen. De ene na de andere goeroe heeft hèt recept om dit jaar wèl renderend te zijn. Echter zet ik soms mijn vraagtekens bij de winstgevendheid van deze tips, zouden die dan echt zo renderend zijn!?

Aangezien ik een enorme dwarsligger ben en toch altijd precies het tegenovergestelde doe van wat men me adviseert, kan ik hier (helaas) niet over mee praten. Wel weet ik dat menig 'beginnend' belegger met open ogen in de oud- en nieuwjaarsvoorspellingen van de 'goeroes' tuint.

Maar ja, wat moet je anders... Op de een of andere manier vindt ons brein het prachtig om deze informatie tot ons te nemen. De befaamde tips als Gok nooit op 1 paard, Beleg niet met geleend geld en Spreiding is de key zijn gangbaar en kunnen wij inmiddels allemaal wel dromen. Concrete tips, daar zijn mensen naar op zoek.

Beleggen gaat verder dan 2017

Gezien het feit dat lezers toch graag iets uit een artikel willen halen (al is het maar amusement) ben ik toch maar gaan brainstormen over hetgeen ik kan meegeven voor het nieuwe jaar.

Tot mijn grote spijt kwam ik tot de conclusie dat beleggen veel verder gaat dan het jaar 2017 en veel dieper gaat dan het geven van oppervlakkige tips. Zelf kijk ik, als dwarsligger, liever verder dan het nieuwe jaar. Want ja, ook langetermijnbeleggingen zijn zeker interessant. Zo niet interessanter. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd!

Daarnaast gaat beleggen verder dan het zoeken van een 'leuk' bedrijf dat het 'goed' doet.

Een eigen visie

Ik heb natuurlijk wel een eigen visie op het komende jaar. Een heel belangrijke, diepgaande gebeurtenis is dat de Federal Reserve (Fed) de rente heeft laten doen stijgen. Hierdoor wordt de dollar steeds attractiever en dus verzwakt de euro. Dollargerelateerde investeringen worden in deze setting dus automatisch meer waard.

Ik zou het niet vreemd vinden als de dollar en de euro in 2017 op pariteit komen te staan. Daarnaast is het nu eenmaal een feit dat de inflatie in 2017 èn de jaren die daarop volgen zal blijven toenemen - door dit fenomeen gaat de koopkracht achteruit.

Als je kijkt naar producten waarmee je de inflatie kunt hedgen, heb je automatisch een stukje minder vermogensverlies. Neem bijvoorbeeld edelmetalen, land of zelfs onroerend goed. Hoewel je bij onroerend goed wel rekening moet houden met het feit dat deze mark intact blijft zolang de rentes negatief blijven; zodra de Europese Centrale Bank (ECB) de FED zal volgen omtrent haar rentebeleid wordt dit een ander verhaal.

Dat zijn mijn eigen ideeën, waar vanuit ik zelf handel.

Tips kunnen de prullenbak in

Maar de goeroes hebben het al lang gemeld. Beleggen is eigenlijk zó simpel: je koopt een aandeel, je wacht op de stijging en na een jaar verkoop je het aandeel, met een forse winst natuurlijk. Echter is niets minder waar. Zo eenvoudig is het niet.

De befaamde nieuwjaarstips kunnen daarom wat mij betreft de prullenbak in. Voor langetermijnbeleggers zéker.

Als het allemaal echt zo simpel en oppervlakkig was, dan deed iedereen het wel. De tips schetsen naar mijn mening vrijwel allemaal een iets te rooskleurig beeld. Als überdwarsligger kies ik dan ook bij deze eieren voor mijn geld. En volg ik mijn eigen plan.

Lees ook: Waarom 2017 voor beleggers niet zo belangrijk is

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›