IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie goede geldvoornemens voor het nieuwe jaar

Een nieuw jaar is een mooi moment om terug te kijken op het voorgaande jaar, maar vooral ook om nieuwe doelen te stellen voor het jaar dat voor je ligt.

Waarschijnlijk denk je bij goede voornemens aan bijvoorbeeld meer sporten, afvallen of stoppen met roken. Toch is het helemaal niet gek om stil te staan bij je financiële doelen en goede voornemens die je helpen die te bereiken.

Lees ook: Stop met roken in ruil voor een extra pensioen

De meest voorkomende financiële goede voornemens die de afgelopen drie jaar werden gesteld - door Amerikanen - zijn meer sparen, het afbetalen van schulden en minder geld uitgeven, zo blijkt uit onderzoek van Fidelity.

MarketWatch zette drie goede geldvoornemens op een rij waarmee je je financiën in 2017 meer op orde kunt krijgen.

1. Maak een uitgavenplan

Ga je op vakantie, dan is het niet ongebruikelijk om een budgetplan te maken en voor jezelf te bepalen wat je per dag kan of wil uitgeven. Dat kan natuurlijk ook voor het dagelijks leven. Een budget klinkt niet leuk, maar het kan je wel helpen je doelen te bereiken en geen schulden te maken.

Dus schrijf je financiële doelen eens op, vergelijk de kosten die je hebt met je inkomen en kijk wat je overhoudt en wil sparen. Zorg er wel voor dat je flexibel bent, dus zet niet alles wat je overhoudt op een spaarrekening maar geef jezelf ook een budget voor leuke dingen. Dit zorgt ervoor dat je niet gelijk je spaarrekening hoeft te plunderen wanneer je een onverwachte uitgave hebt en je je aan je voornemens kunt houden.

2. Spaar automatisch

Zorg ervoor dat je zowel je spaaropdrachten als je betalingen automatiseert. Dat is zeker handig bij het sparen voor bijvoorbeeld je pensioen. Je kunt geld automatisch storten op een spaarrekening, maar je kunt het natuurlijk ook storten op een beleggingsrekening en periodiek - laten - beleggen. 

Zie ook: Beleggen voor later? Check deze tips!

3. Zet geld opzij voor je pensioen

Hoewel je wellicht via je werkgever pensioen opbouwt en geen ondernemer bent, kan het voor niemand kwaad om ook zelf te sparen voor je pensioen. Het is voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, maar op het moment dat je je later echt zorgen gaat maken is het waarschijnlijk al te laat om nog actie te ondernemen.

Je kunt dus nooit te vroeg zijn met het sparen voor je pensioen. Zelfs al begin je met 1% van je salaris en verhoog je dat ieder jaar, dan kan dat op de lange termijn al flinke impact hebben. Overigens kun je beter juist in je jonge jaren meer opzij zetten. Kijk maar eens naar dit voorbeeld.

Lees ook: Vul je pensioen aan in zes stappen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›