IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je pensioen uitstellen: heeft dat zin?

We leven langer en daardoor wordt de AOW op (steeds) latere leeftijd uitgekeerd. Zo is de AOW-leeftijd voor 2018 vastgesteld op 66 jaar. Maar hoe ga je dan om met je pensioenuitkeringen en je lijfrentepolissen, die vaak op 65-jarige leeftijd zijn ingeregeld en dus eerder dan de AOW tot uitkering komen?

Het is goed om te weten dat je deze uitkeringen fiscaal gezien mag uitstellen. Dit levert je in de regel circa 9 tot 10% meer op aan uitkering per jaar.

In het pensioenreglement van je werkgever kun je de uitstelfactoren terugvinden. Vermenigvuldig je pensioen met deze factor en je weet exact wat uitstellen je meer oplevert. Een jaar wachten kan een prachtig gegarandeerd rendement op leveren van 9 tot 10%.

Lees ook: Na 1954 geboren? Dan krijg je drie maanden later AOW.

Is pensioen uitstellen zinvol?

Maar is dit zinvol? Als financieel planner reken ik ook in kasstromen. Reken even mee en oordeel zelf.

Stel dat je verwachte pensioen 10.000 euro per jaar is. Stel je je pensioen één jaar uit, dan wordt het pensioen 11.000 euro per jaar.

Nu even rekenen in kasstromen: direct in laten gaan betekent dat je na twee jaar twee keer 10.000, ofwel in totaal 20.000 euro, hebt ontvangen. Bij een jaar uitstel heb je na diezelfde twee jaar in totaal 11.000 euro ontvangen.

Bij uitstel heb je dus 9.000 euro minder ontvangen, wat je pas na negen jaar hebt terugverdiend (tien keer 10.000 euro tegenover negen keer 11.000 euro).

Lees ook: Je hebt invloed op je pensioen. Neem de regie!

Uitstellen en de belasting

Vaak wordt er ook gesteld dat uitstellen zinvol is omdat je anders teveel belasting betaalt. Je blijft doorwerken, dus het pensioen komt bovenop je salaris. Nu gun ik iedereen het betalen van heel veel belasting, want dan gaat het je financieel heel erg goed.

Het direct ontvangen van pensioenuitkeringen naast je inkomen kan hooguit in de praktijk een hogere belastingdruk geven van 10 procentpunt. Dit is het geval wanneer je belastbaar inkomen van de 42%-belastingschijf naar de schijf van 52% gaat (belastbaar inkomen boven de circa 66.500 euro).

In dat geval zal het circa zeven jaar duren voordat je uitstel met een jaar terugverdient. Uitstellen met twee jaar geeft zelfs een terugverdientermijn van meer tien jaar.

Conclusie: uitstel levert meer op, maar je moet wel het leven hebben om het nominale bedrag dat je erdoor mist, terug te verdienen. En heb je het luxeprobleem dat je teveel belasting betaalt, onderzoek dan mogelijkheden om deze fiscale pijn te verzachten.

Check ook: Doorwerken na je pensioen: dit moet je weten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›