IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op zoek naar een kerstgeschenk? Kies voor een financieel cadeau.

Weet je niet wat je je familie of vrienden voor kerst moet geven, of wil je het een keer anders aanpakken? Je kunt voor de afwisseling eens een financieel cadeau geven.

En dan niet geld in een envelop, maar denk aan cadeaus die helpen bij het sparen voor een doel of een grote uitgave, of een cadeau waardoor iemand meer grip op z'n geld krijgt.

The Wall Street Journal zette er vier op een rij. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen het leuk of gepast vindt als een ander zich met de geldzaken bemoeit. Dat moet je zelf even afwegen.

1. Koop tijd met een professional

Veel mensen kunnen best wat advies gebruiken van een financieel adviseur of planner. Zo iemand kan helpen de huidige financiële positie helder te evalueren en kan helpen doelen te stellen (en te behalen). Steeds meer financieel planners verkopen cadeaubonnen, die je aan familieleden of vrienden kunt geven.

Lees ook: Kerstcadeaus kopen? Trap niet in nepkortingen!

2. Help bij het financieren van een studie

De basisbeurs voor studenten is verleden tijd. Studenten kunnen alleen nog geld lenen via het leenstelsel en daarom is studeren een stuk duurder geworden. Je kunt er voor kiezen een financieel steentje bij te dragen.

Dat hoeft geen enorme uitgave te zijn. Heb je een groter budget, dan is het goed om te weten dat je als ouder 5.300 euro belastingvrij mag schenken aan je eigen kind in 2016 en 5.304 euro in 2017. Daarnaast mag je je kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een bedrag schenken van ruim 25.000 euro, zonder schenkbelasting erover te hoeven betalen.

Ben je geen familie of partner van de persoon aan wie je geld wilt schenken? Dan mag je 2.122 euro belastingvrij cadeau doen.

3. Betaal een rekening

Heb je een familielid of een goede vriend die net een dure rekening binnen heeft gekregen die hij of zij maar moeilijk kan betalen? Je kunt aanbieden om (een deel van) de rekening te voldoen.

4. Doe een donatie

Met de kerstgedachte in je achterhoofd van liefde en vrede voor iedereen, wil je misschien wel aan een goed doel doneren. Een goed gebaar en daarnaast kun je een donatie in veel gevallen aftrekken van de inkomstenbelasting.

Om die gift te kunnen aftrekken moet je deze doen aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI), een culturele ANBI, aan een vereniging of een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (SBBI).

Je komt echter pas in aanmerking voor aftrek als de gift hoger is dan 1% van je drempelinkomen. Dat is het totaal van je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, zonder eventuele persoonsgebonden aftrek. Hier kun je alle details terugvinden over het aftrekken van giften.

Check ook: Ho ho ho, de kerstrally komt zo

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Reis geannuleerd: Moet ik een voucher accepteren?

Wie een voucher kiest staat bij een faillissement van de luchtvaartmaats... Lees verder ›