IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom spreiding soms frustrerend is

Spreiding binnen de beleggingsportefeuille wordt door veel beleggers gezien als iets dat 'moet' en allesbehalve sexy is. Hoewel het een logisch concept is - spreiden zorgt voor het beperken van risico - en iedereen elkaar vertelt dat het verstandig is, kan het bij tijd en wijle behoorlijk frustrerend zijn.

Dat lazen we bij The Reformed Broker in een al wat ouder, maar nog altijd relevant artikel.

Lees ook: Doe aan spreiding, spreiding en nog een spreiding

Spreiding is belangrijk, maar frustrerend

The Reformed Broker wijst beleggers op een blog over het 'fenomeen'. Daarin verklaart financieel adviseur James Osborne waarom we spreiding zo vreselijk vinden. Ons brein heeft de grootste moeite om voorbij de tekortkomingen te kijken en te zien wat deze strategie oplevert.

  1. Je portefeuille zal het altijd slechter doen dan de best presterende beleggingscategorie (en je zult je portefeuille altijd vergelijken met de beste beleggingscategorie). Daarom zal de prestatie van je portefeuille altijd middelmatig lijken.

  2. Je zult altijd wel iets in je gespreide portefeuille haten.

  3. Je zult het altijd slechter doen dan de huidige lieveling op de beurs. Je zult wensen dat je daarin aandelen bezat en je zult negeren dat je ook heus verschrikkelijke aandelen hebt vermeden.

Check ook: Gespreid beleggen tegen lage kosten, dat doe je met een ETF

Precies wat beleggers nodig hebben

Hoewel verstandig, kan spreiding dus een behoorlijk frustrerend concept zijn. Het kan op exact het verkeerde moment aan de kant worden geschoven, terwijl het dan nog het enige is wat tussen jou en een gigantisch verlies in staat.

Voor veel beleggers is het bovenstaande niets nieuws. Toch kan het geen kwaad er even bij stil te staan. En loont het de moeite om vol te houden. Want, zo stelt The Reformed Broker, het kan precies zijn wat beleggers nodig hebben om een grote blunder af te wenden.

Lees ook: Zo zorg je voor spreiding in je portefeuille

Dit artikel verscheen eerder in iets andere vorm op IEXProfs.nl.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›