IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe dit als je financiële beslissingen moet nemen

Niet zo heel lang geleden moesten mijn vrouw en ik een aantal erg belangrijke financiële beslissingen nemen. We hadden al uren nagedacht over de details - we zouden speciale rekeningen openen, verzekeringen afsluiten en dachten al verder na over de juiste beleggingsstrategie.

Maar op het moment dat we echt knopen moesten doorhakken, verzandden we nog verder in nog meer details.

Een beetje gefrustreerd zei ik plots: "Wat als ik alles op maar één A4 zou moeten schrijven? Wat is dan van alle details het meest belangrijke?" Ik heb verschillende markeerstiften op mijn buro liggen. Ik trok een A4-tje uit mijn printer en begon drie of vier dingen die echt belangrijk zijn voor ons op te schrijven.

Lees ook: Een financieel plan voor iedereen

Waarom is geld belangrijk?

Het eerste wat ik opschreef was het antwoord op de vraag waarom: waarom is geld ècht belangrijk voor ons? Het is een soort bevestiging van onze echte waarden. Dat wat ons elke keer herinnert aan waarom we zo hard werken en waarom we geld willen sparen.

De andere drie dingen gingen heel specifiek over wat we doen om onze belangrijkste financiële doelstellingen te halen:

  1. We willen zeker zijn dat we elk jaar kunnen sparen voor ons pensioen.
  2. We willen elk jaar een bepaald bedrag sparen of beleggen voor de studies van onze vier kinderen.
  3. Al het geld dat we nog extra kunnen sparen of beleggen, zetten we apart om op een dag een huis te kunnen kopen.

Dat was het. We legden het papier apart en lieten het rusten. En na ongeveer een maand, bij een volgende belangrijke beslissing, hadden we een soortgelijk gesprek. Ik zei tegen mijn vrouw: "Wacht even. Weet je nog dat we dit al eens besproken hebben."

Check ook: Je hebt invloed op je pensioen. Neem de regie!

Je financieel plan op één A4

Het werd de aanzet tot wat ik nu The one page financial plan noem. Een financieel plan op één A4. Want het hoeft geen boekwerk te zijn. Uiteindelijk moeten we onze cognitieve energie inzetten om juiste beslissingen te nemen. Waarom steeds opnieuw dezelfde dingen blijven doen en keer op keer hetzelfde uitzoeken?

Op een A4 zijn je doelen overzichtelijk. Dat helpt je om de goede keuzes te maken en dus om je doelen te bereiken.

Er is een aantal belangrijke dingen dat je altijd in je gedachten moet blijven houden over jouw one page plan.

  • Er zijn geen twee plannen die er hetzelfde uitzien. Jouw plan zal waarschijnlijk totaal anders zijn dan dat van mij en mijn vrouw.

  • Jouw plan geeft drie of vier dingen weer die echt belangrijk zijn voor jou. Acties die je onderneemt, moeten altijd gebeuren als antwoord op die waarom.

  • Gebruik ook een stift. Waarom? Je kunt nooit te precies zijn. Door een dikke markeerstift te gebruiken, word je eigenlijk gedwongen om in grote maar wel krachtige en concrete lijnen te denken zonder te verzanden in details en hoe het eruit ziet. Je kunt gewoon niet veel schrijven op een pagina wanneer je een dikke stift gebruikt: deze belemmering helpt je om je focus te hebben op wat echt belangrijk is.

  • Je doelstelling is niet om slechts één voor altijd tellend plan voor de rest van je leven uit te tekenen. Het is een proces. Mijn vrouw en ik kijken vaak naar ons plan en elke keer als we een belangrijke beslissing nemen, is het daar om ons te helpen. Maar wees er zeker van: we passen onze planning regelmatig aan.

Lees ook: Je financieel plan past best op één papiertje

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›