IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit wordt er bedoeld met een naturapolis

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: naturapolis.

Naturapolis. Dat is, zo beschrijft De Financiële Begrippenlijst, "een polis waarbij de verzekerde zorg (in natura) kan krijgen bij zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft". Denk hierbij aan geneeskundige zorg of fysiotherapie. Onder een naturapolis worden de gemaakte kosten niet direct bij jou in rekening gebracht, maar stuurt de zorgverlener een factuur naar je zorgverzekeraar.

Lees ook: Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Is er een contract met de zorgverzekeraar?

Er zijn wel wat punten om op te letten, wanneer je kiest voor een naturapolis. Het is zaak dat je van tevoren goed uitzoekt of een arts of behandelaar een contract heeft afgesloten met je zorgverzekeraar.

Is dit niet het geval, dan worden de kosten mogelijk niet (volledig) vergoed. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een restitutiepolis, waarbij je wel zelf een keuze mag maken voor een zorgverlener zonder dat dit van invloed is op de vergoeding die je ontvangt. Bij een restitutiepolis is de maandelijkse premie die je betaalt, dan ook vaak hoger dan die van een naturapolis.

Vergoedingspercentages

Hoeveel je precies moet bijbetalen als je onder een naturapolis zelf wilt kiezen voor een zorgverlener kan per type zorgpolis en zorgverzekeraar verschillen.

De Consumentenbond heeft een lijstje gemaakt met zorgverzekeraars en het vergoedingspercentage dat zij hanteren bij niet-gecontracteerde zorg, zoals het wordt genoemd. Vaak moet je zelf 20% van de rekening betalen, waardoor de zorgkosten bij een grotere behandeling al snel hoog op kunnen lopen.

Hogere premie is meer keuze... maar niet altijd

Kortom: een naturapolis staat voor een lagere premie en een beperkte keuzevrijheid, terwijl de restitutiepolis een bredere keuze biedt tegen een hogere premie. Wel merkt Independer.nl op dat verzekeraars met een naturapolis vaak al een groot aanbod aan gecontracteerde zorgverleners hebben.

En bovendien heb je met een restitutiepolis ook niet altijd een vrije keuze. Er bestaat namelijk zoiets als een omzetplafond. De Consumentenbond omschrijft dit als volgt: 

"Ieder jaar kopen zorgverzekeraars een maximum aantal behandelingen in bij bijvoorbeeld ziekenhuizen en klinieken. Wanneer dit maximum is bereikt worden operaties niet meer vergoed."

Het gevolg is dat je alsnog voor een zorgverlener moet kiezen waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten.

Lees ook: Zo kies je de beste zorgverzekering

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›