IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen voor later? Check deze tips!

Prudential Investments deed onderzoek naar de mate waarin Amerikanen zijn voorbereid op hun pensioen. Hieruit blijkt dat 42% van de Amerikanen geen idee heeft van de allocatie in de eigen beleggingsportefeuille.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1500 Amerikanen van 21 jaar en ouder, meldt MarketWatch. Bijna driekwart van de ondervraagden weet dat hij of zij meer zou moeten doen met hun account, terwijl 40% zegt helemaal niet te weten hoe hij of zij zich moet voorbereiden op het pensioen.

Amerikanen zijn grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor hun pensioenopbouw. Het niet weten waar en hoe te beleggen kan daarom flinke financiële gevolgen hebben. Nu gaat dit over de situatie in de Verenigde Staten, maar ook voor jou als Nederlander kan het belangrijk zijn om te beleggen voor later. Daarom kunnen onderstaande tips, die MarketWatch op een rijtje zette, nuttig zijn.

Lees ook: Vul je pensioen aan in zes stappen

Lees je goed in

Beleggingsterminologie is niet eenvoudig. Het is lastig om te begrijpen welke beleggingsfondsen je moet selecteren, hoeveel geld je erin moet stoppen, maar vooral wat je precies aan vergoedingen betaalt. Hoge kosten en vergoedingen kunnen op de lange termijn aanzienlijk aan het rendement eten. Als je zelf in fondsen belegt, check dan de Total Expense Ratio. Hoe lager deze is, hoe meer geld je doorgaans overhoudt.

Open die beleggingsrekening

Open die beleggingsrekening, ook als je nog maar een klein bedrag kunt inleggen. Alle kleine beetjes helpen. Het is niet voor niets dat experts stellen dat voor kinderen eigenlijk al een beleggingsrekening zou moet worden geopend. Kleine bedragen in het begin kunnen over de lange termijn uitgroeien tot duizenden euro's zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. De kunst is om niet te lang uit te stellen.

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

Pleeg regelmatig onderhoud

De asset allocatie binnen de portefeuille is van groot belang, maar nog belangrijker is om deze ook up-to-date te houden. De verdeling 60% aandelen 40% obligaties is een populaire leidraad, maar anderen pleiten voor een 50/50-verdeling of de eigen leeftijd als percentage in obligaties.

Als je jonger bent, is het percentage aandelen dus hoger. Je kunt namelijk meer risico nemen, want je beleggingshorizon is langer. Ben je ouder, dan kun je beter iets defensiever te werk gaan, omdat het geld eerder nodig zal zijn.

Check ook: Waarom herbalanceren van je portefeuille belangrijk is

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.