IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zet je blinddoek af als het om je financiën gaat

We verwelkomen een nieuwe columnist op IEXGeld: Herman Deijk, oprichter van en financieel adviseur bij FB Adrem Pensioenadvies, aangesloten bij MijnGeldzaken.nl. Hij richt zich veel op ondernemers, maar werkt in toenemende mate ook voor particulieren. Hieronder lees je zijn eerste bijdrage.

We leven in een welvarend land. Het gaat veel mensen toch best aardig voor de wind, ook financieel gezien. Maar dat maakt, mij in ieder geval wel, lui. Als je aan het eind van de maand nog wat geld overhoudt, in plaats van andersom, dan is het prima in orde, toch?

Geldzaken? Mañana!

Zaken als je hypotheek, pensioen en rendement op je spaargeld zijn hooguit op een verjaardag onderwerp van gesprek. En dan het liefst nog zo kort mogelijk. De vervelende financiële aspecten van een echtscheiding of de onvermijdelijke eindigheid van het leven zijn ook geen favoriete onderwerpen, al helemaal niet om in gezelschap te bespreken. Dus blijven ook de financiële gevolgen van deze zaken onder de radar.

Mañana, na de vakantie, dat zien we dan wel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze onderwerpen op een verjaardag ook met rust laat. Ik hou het ook graag gezellig. En het gaat toch goed?

Lees ook: Hoe staat het ervoor met jouw geldzaken?

Een spel zonder verliezers

Het doet me onwillekeurig denken aan ezeltje prik. Een oud gezelschapsspel waarbij je geblinddoekt, met een staartje met punaise in de hand, ronddoolt in een kamertje op zoek naar de namaakezel waar je de staart op mag prikken.

Een leuk spel, zonder verliezers, het maakt ook niet uit of het staartje terechtkomt op het achterwerk of op de neus van de ezel. Het kan ook geen kwaad.

Check ook: Dit is financiële planning (en dit heb je eraan)

Financieel plan is belangrijk

Maar als we die hierboven genoemde financiële sores nou eens beschouwen als het staartje? Dan zul je het met me eens zijn dat je dat staartje wel graag op de goede plek wilt hebben. Want anders kan te zijner tijd blijken dat je met een verdacht levendig ezeltje te maken hebt. Dat je, bij onjuist prikken, ongenadig hard wakker schopt.

Dan is het allereerst goed om de blinddoek af te doen en je financiële risico's in beeld te krijgen. Dat is tegenwoordig veel minder lastig dan je misschien denkt, echt. En haal er zonodig een deskundig adviseur. Die kan helpen het resultaat te duiden en slimme stappen te zetten.

Start vandaag nog met het maken van je eigen financieel plan en wacht niet tot mañana. Waar heb jij het staartje nu geprikt?

Lees ook: Je hebt invloed op je pensioen. Neem de regie!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›