IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten voordat je een huisje in de sneeuw koopt

Nu de toppen op de Alpen wit kleuren, duiken de advertenties van mooie huisjes in de sneeuw weer op bij programma's zoals bij Business Class van Harry Mens.

Na een dag afdalen van de mooiste pistes en een paar biertjes is het natuurlijk heerlijk thuiskomen in je eigen huisje. In de weken daarna als je in Nederland het geld bij elkaar moet verdienen, verhuur je het stulpje gewoon.

Dat klinkt natuurlijk goed, maar je moet wel op een aantal dingen letten voordat je zo’n huisje koopt. Marketwatch.com zet wat punten op een rij waar je op kan letten.

1. Houten huisje zijn onderhoudsintensief

Als mensen denken aan een skichalet dan willen ze vaak een mooi huisje gemaakt van hout voor die rustieke uitstraling. Mooie grote balken en palen zien er natuurlijk prachtig uit en zorgen ervoor dat je helemaal in de wintersportstemming bent.

Maar al dat hout is veel arbeidsintensiever dan bijvoorbeeld een huisje gemaakt uit cementblokken met een goede isolatie. Kortom, je bent meer geld kwijt aan onderhoud als je een houten huisje koopt.

Lees ook: Hier moet je op letten als je een vakantiehuis in het buitenland koopt

2. Financiering tweede huisje is lastiger

ING maakt op haar site duidelijk dat de financiering van een tweede huisje een stuk moeilijker is dan die voor je eerste huis. Voor tweede huisjes die in Nederland zijn gevestigd wil ING maar 60% financieren. Voor het overige deel kan je dan een tweede hypotheek afsluiten op je eerste woning als die meer waard is dan de eerste hypotheek.

Maar in Nederland hebben we natuurlijk geen ski chalets. Hoe zijn tweede huisjes in het buitenland te financieren bij ING? De bank geeft hiervoor krediet, maar kijkt onder andere naar het huisje dat je wil, je inkomen en hoeveel vermogen je hebt en past daar het krediet op aan.

Zo kan je bijvoorbeeld je beleggingsportefeuille als onderpand geven en is alleen het huisje zelf als onderpand dus niet genoeg. 

3. Koop voor het uitzicht niet voor de postcode

Als je midden in het Oostenrijkse Mayrhofen een huisje hebt, kun je daar stoer mee doen op verjaardagen, maar je betaalt ook gelijk de hoofdprijs.

Als je net iets buiten het centrum een chalet koopt, betaal je een stuk minder, maar kan je nog steeds aan de piste wonen en misschien heb je dan een prachtig uitzicht over de vallei.

4. Huur voordat je koopt

Aan de hand van een folder of een reclame een chalet kopen, is geen verstandige zet. Huur het huisje eerst een week voordat je een beslissing neemt. Misschien ligt het huisje toch iets te ver van de pistes en restaurants af of stamt het huisje nog van 20 jaar geleden en moet er eerst voor tienduizenden euro’s aan vertimmerd worden voordat het naar jouw smaak is.

5. Gedraag je een beetje

Wil je snel geaccepteerd worden door je Oostenrijkse of Franse buren? Gedraag je dan een beetje en ruim dingen als afval en kapotte sleetjes netjes op. De wintersportgebieden zitten vol met mensen die even een weekje langskomen en dan veel troep achterlaten. Je wordt eerder geaccepteerd door de locals als je je netjes gedraagt.

Check ook: Vakantiehuisje kopen in Nederland? Zo zit het met de fiscus

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›