IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze beleggingsfouten worden vaak gemaakt

Een belangrijk verschil tussen succesvolle en minder geslaagde beleggers zit in het omzeilen van veelgemaakte fouten. Dailyworth.com zet enkele van deze beleggingsvalkuilen op een rij en vertelt hoe je ze kunt voorkomen. Kijk goed uit voor de volgende missers.

1. Niet vroeg genoeg beginnen

Beter laat dan nooit klopt, maar voor beleggen geldt: hoe eerder hoe beter. Veel experts zeggen: It's not about timing the market, it’ about time in the market.

Hoe langer je de tijd hebt, hoe groter de kans dat de ups zwaarder kunnen wegen dan je downs. Als je 10.000 euro belegt voor 40 jaar en uitgaat van een rendement van 8%, kun je grofweg 200.000 dollar meer verdienen dan wanneer je datzelfde bedrag voor 20 jaar zou beleggen.

2. Winnaars najagen

De uitspraak In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst is niet voor niets in het leven geroepen. Toch kiezen mensen nog te vaak voor beleggingen die recentelijk goed presteerden. Als je belegt in een populair aandeel, stap je misschien precies vóór de daling in. Aandelen uit opkomende markten waren in 1999 en 2007 de best presterende categorie. Maar dat was in 2000 en 2008 wel anders.

3. De markt timen

Uit onderzoek blijkt dat steeds op het juiste moment proberen in en uit te stappen meer kwaad dan goed doet. En daarbij snoepen de kosten van al deze transacties van je rendement. Als je beleggingen goed gediversifieerd en redelijk geprijsd zijn, houd ze dan zo lang mogelijk aan en probeer niet te overreageren bij gebeurtenissen.

Lees ook: Langetermijnbeleggen is... nietsdoen

4. Te hoge vergoeding betalen

Bij beheervergoedingen van beleggingsfondsen lijkt een verschil van een procentpunt op het eerste gezicht niet veel, maar op de lange termijn kan het een serieuze hap uit je rendement nemen.

Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een groot deel van actief beheerde - en vaak dus duurdere - fondsen niet beter presteert dan de index. Een passief gemanaged indexfonds of een ETF zijn doorgaans het goedkoopst.

5. Inflatie en belastingen onderschatten

Met de tijd wordt alles duurder: het effect van inflatie. Een miljoen euro is nu een enorm bedrag, maar over 30 jaar zal het veel minder waard zijn. Inflatie in combinatie met belastingen zorgt ervoor dat je misschien veel meer moet beleggen voor bijvoorbeeld je pensioen dan je nu denkt.

6. Niet herbalanceren

Verschillende beleggingscategorieën groeien op een verschillend tempo. Omdat de ene categorie sneller groeit dan de ander, is het verstandig om je portefeuille na bijvoorbeeld een jaar te herbalanceren.

Stel, je bent het jaar begonnen met een portefeuille met de helft aandelen en de helft obligaties. Als aandelen gedurende het jaar harder zijn gestegen, is je portefeuille niet meer in balans en is deze misschien te offensief voor je risicobereidheid geworden. Je kunt dan bijvoorbeeld bepaalde posities sluiten en dit geld herinvesteren in posities die helpen om het risico te verkleinen.

Lees ook: Waarom herbalanceren van je portefeuille belangrijk is

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›