IEXGeld

Dossiers

Profiel

De invloed van een leasecontract op de hoogte van je hypotheek

Steeds meer mensen schaffen een nieuwe auto aan op basis van private lease. Private lease is populair, omdat je niet in een keer een fors bedrag hoeft te betalen voor de aankoop van een nieuwe auto, maar een vast bedrag per maand betaalt. En soms zitten alle kosten, zoals onderhoud en verzekering, daar zelfs bij in. Je rijdt tegenwoordig een nieuwe Fiat 500 voor 219 euro per maand.

Private lease is een lening

Maar een auto op basis van private lease is hetzelfde als een normale lening. En hij wordt dus ook geregistreerd bij het Bureau Kreditregistratie (BKR).

Het BKR legt alle leningen die men sluit vast en houdt bij of iemand betaalachterstanden heeft gehad. Het bedrag dat je open hebt staan als lening bij het BKR heeft invloed op de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Het maandbedrag dat je voor private lease betaalt, bestaat uit twee delen. De rente die je betaalt voor de lening en de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen et cetera, die ook in het maandbedrag zitten.

Lees ook: Dit betekent rood staan voor de hoogte van je hypotheek

De hoogte van je hypotheek

Het bedrag waar het BKR mee rekent is 65% van de waarde van het contract. Stel dat je 36 maanden lang 400 euro per maand betaalt, dan is de waarde van het contract in het totaal 14.400 euro. Van dit bedrag wordt 65%, ofwel 9.360 euro, geregistreerd als lening.

Banken hebben afgesproken wat je maximaal mag lenen bij een bepaald inkomen. Hierbij houden ze rekening met de lasten die je moet betalen voor een lening. En voor die lasten rekenen ze met een vast percentage van 2% van de lening.

Het bedrag dat je maandelijks kunt missen aan hypotheeklasten moet hier mee worden verlaagd. En dat heeft grote gevolgen voor het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Check ook: Hier lees je alles wat je moet weten als je een huis wilt kopen

Private lease en je hypotheek: een voorbeeld

Erik en Miranda huren al jaren een appartement. Maar dat wordt, nu er kinderen zijn, te klein. Ze hebben een mooie ruime woning gezien voor een koopprijs van 225.000 euro. Erik verdient op jaarbasis 35.000 euro en zijn vrouw Miranda werkt parttime en verdient 15.000 euro. Als we rekening houden met een rente van 1,8% voor 10 jaar vast, kunnen zij 237.467 euro lenen. Genoeg om het huis te kunnen kopen.

Zij hebben een Volkswagen Golf uitgezocht op basis van private lease. Ze betalen hiervoor 360 euro per maand gedurende vier jaar. Dit levert een lening op van 11.232 euro, die wordt ingeschreven bij BKR. Hierdoor kunnen ze geen 237.467 euro meer lenen, maar komen ze op een maximale hypotheek uit van 174.915 euro.

Ze kunnen dus 62.552 euro minder lenen door hun nieuwe auto. Hierdoor kunnen ze de overstap naar de gewenste nieuwe woning niet maken. Kortom: heb je verhuisplannen en wil je binnenkort een hypotheek afsluiten, vraag je dan af of het wel zo handig handig om een auto aan te schaffen op basis van private lease.

Lees ook: Deze leningen verlagen je maximale hypotheek

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Je verdient de kosten lang niet altijd terug. Lees verder ›