IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier jaar beleggen met Donald Trump

Gestoord, gevaarlijk èn geniaal. Zo karakteriseert Charles Groenhuijsen Republikein Donald Trump. "Als je het voor elkaar krijgt te bepalen waar mensen over praten, dan ben je eigenlijk al een winnaar," zei de oud-correspondent tijdens een speciaal voor de Amerikaanse verkiezingen geplande bijeenkomst van Pictet Asset Management.

Een winnaar is Trump gisteren inderdaad gebleken. In elk geval als het aankomt op het werven van stemmen onder het Amerikaanse volk. Nog niet zo lang geleden werd het als tamelijk onmogelijk gezien, maar toch wordt Trump - van wie Groenhuijsen zich hardop afvraagt waarom hij zo populair is - de nieuwe president van de Verenigde Staten.

En hij heeft plannen. In zijn campagne kondigde hij al aan een ander beleid te gaan voeren dan veel van zijn voorgangers. Pas na de inauguratie op 20 januari zal duidelijk worden welke koers precies gevaren gaat worden, maar dat America First een belangrijke focus wordt, staat buiten kijf.

Trump en de financiële markten

Met een republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden heeft Trump flink wat ruimte en macht om zijn ideeën in de praktijk te brengen.

De accenten die hij zegt te willen (ver)leggen kunnen van invloed zijn op de financiële markten. Aspecten van zijn strategie kunnen hun uitwerking hebben op verschillende sectoren en regio's, aldus Pictet-strategist Supriya Menon, die ook bij de VS-bijeenkomst aanwezig was.

 1. Infrastructuur

  Trump is van plan veel te investeren in infrastructuur: 500 miljard dollar. Betrokken bedrijven, zoals die in de industriële sector, kunnen hier baat bij hebben.

 2. Opkomende markten

  De wereldwijde handel zou nog wel eens verstoord kunnen worden, onder andere door Trumps idee om alle Chinese goederen te gaan belasten met een heffing van 45%. Bedrijven in opkomende markten gaan het dan niet eenvoudig krijgen.

 3. Amerikaanse aandelen

  Trump is voornemens de winstbelasting van bedrijven te verlagen (van 35 naar 15%). Dat is goed voor Amerikaanse spelers. Ook door de verstoring van de wereldhandel zullen Amerikaanse bedrijven het waarschijnlijk beter doen.

 4. Olie en gas

  Op de agenda staan olie- en gasexploratie, en dat zal de beide sectoren goed doen. Gevolg kan zijn dat de olieprijs daalt.

 5. Gezondheidszorg

  De farmaceutische industrie zou baat kunnen hebben bij de komst van Trump. In die zin dat Hillary Clinton de soms absurd hoge prijsverhogingen in de medische wereld aan wilde pakken. Trump staat daar milder tegenover, en heeft het over een limited regulering van de prijzen.

Pictet benadrukt wel dat de precieze uitwerking op de financiële markten pas duidelijk wordt als er meer details over de kernpunten van Trump's beleid bekend worden. Tot die tijd is het onzekerheid dat de klok slaat.

Bovendien, zegt Charles Groenhuijsen, is het afwachten of de nieuwe president zijn 'belofte' wel nakomt, aangezien Trump niet per se om eerlijkheid bekend staat. "Hij belooft veel te investeren in infrastructuur, wat absoluut nodig is. Maar hoe geloofwaardig is het? Want het is niet eenvoudig om dat voor elkaar te krijgen."

Lees ook: Brexit? Niks meer van te zien, beste pensioenbeleggers.

Trump en je beleggingsportefeuille

Wanneer duidelijk is wat Trump precies wil doen, wat moet je daar als belegger dan mee? Als iets mogelijk invloed heeft op de financiële markten, dan is het voor beleggers - en zeker voor de actievelingen onder hen - natuurlijk al gauw interessant.

Lange termijn

Beleg je specifiek voor de lange termijn, volgens een gedegen plan met nog heel wat jaren te gaan - zeg twintig, dertig, misschien zelfs veertig - dan is er in de regel niets op tegen daar gewoon mee door te gaan.

Ná Trump komt er weer een ander tijdperk met wellicht heel andere visies en plannen èn bijbehorende koersdalingen en -stijgingen. Natuurlijk kan het zijn dat je mooie winsten misloopt of dat bepaalde beleggingen in waarde dalen, maar je hebt je plan ooit niet voor niets opgesteld. Een goede, gespreide langetermijnportefeuille moet tegen een verkiezingsstootje kunnen.

Korte termijn

Houd je een kortere horizon aan (zul je zien: nèt de komende vier jaar van Trump) of zoek je actief naar kansen in de markt, dan kan het interessant om 'met Trump mee te beleggen'. Natuurlijk met de 'zekerheid' dat je nooit weet of er gaat gebeuren wat wordt verwacht.

Maar zoals in eerdergenoemde opsomming naar voren komt, kan de ene sector profiteren, maar de andere flink onderuit gaan. En dat kan voor de korte termijn behoorlijke invloed hebben op je portefeuille.

Volgens Supriya Menon is het Trump-tijdperk overigens niet alleen een moment om je af te vragen wat interessante nieuwe beleggingen zijn. "Het is ook het moment om te beschouwen: de wereld verandert behoorlijk, zit ik met de beleggingen die ik al had nog wel goed?"

Lees ook: Belangrijk voor beleggers: doe het anders dan de kudde

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Je geld op een bankrekening zetten is een gemiste kans, vindt Allianz. Lees verder ›