IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verhuren of verkopen: wat te doen met je woning als je gaat verhuizen?

Je bent van plan om te verhuizen, maar je bent er nog niet helemaal uit wat je met je huidige huis wilt doen. Ga je het verkopen of toch verhuren? Hoewel het verhuren van je huis voor een leuk extra inkomen kan zorgen, moet je je afvragen of dit wel bij je financiële plan voor de toekomst past, stelt auteur Andrea Murad op Entrepreneur.com

Er zijn namelijk veel dingen die je moet overwegen. Een huurder zorgt voor een inkomstenstroom, maar huizenprijzen kunnen in komende jaren niet stijgen, wat een probleem kan zijn wanneer je dan alsnog je huis wilt verkopen. "Afhankelijk van je financiële doelstellingen en hoe lang je in een nieuwe omgeving wilt wonen, kan het verkopen van je huis een betere keuze zijn," aldus Murad.

Ze adviseert om jezelf de volgende vragen te stellen als je de keuze voor verkoop of verhuur nog niet kunt maken.

1. Wat zijn je doelen?

Bij het aanhouden van een huis als belegging moet je je niet meteen rijk rekenen. Je moet een budget aanhouden voor onderhoud en reparatie. Los van hoe gemakkelijk een huis zich laat onderhouden of hoeveel inkomen je genereert, moet een huis verhuren ook passen binnen je (financiële) plan. Het kost namelijk veel tijd om een extra huis te beheren.

Weeg ook de mogelijkheid van waardestijgingen of -dalingen af tegen de huurinkomsten die je kunt krijgen. Misschien kom je dan tot de conclusie dat het huis verkopen een betere optie is.

2. Hoe ziet de vastgoedmarkt eruit?

De locatie van je huis is belangrijk, gezien huizenkopers en huurders hier uiteraard goed naar kijken. Dit bepaalt hoeveel mensen bereid zijn voor je huis te betalen. In wijken die centraal liggen, goed bereikbaar zijn en de nodige faciliteiten hebben (restaurants, scholen, et cetera) is de prijs van een huis hoger dan in buitenwijken.

Doe onderzoek naar de lokale vastgoedmarkt en hoe snel huizen worden verkocht tegen welke prijs. Op basis daarvan moet duidelijk worden of je met huur break-even kunt spelen of zelfs winst kunt maken.

Lees ook: Beleggen in vastgoed kan lonen. Hier moet je op letten.

3. Wil je een nieuw huis kopen?

Een hypotheek op je oude huis wordt gezien als restschuld. De restschuld is het deel van de hypotheek dat na verkoop van het huis niet kan worden afgelost. Een restschuld bepaalt mede voor welk bedrag je een nieuw huis kunt kopen. Ook de verwachte verkoopprijs van je huidige huis speelt daarbij een rol. Houd hier rekening mee in je keuze voor huur of verkoop van je huidige woning.

Een tweede huis betekent ook andere kosten. Op Entrepreneur wordt geadviseerd om een 'noodfonds' op te zetten waarmee je minstens zes maanden je hypotheek kunt betalen in het geval er geen huurder in je huis zit of als de huurder schade aanricht.

4. Haal je je kosten er wel uit als je verkoopt?

Als de huizenprijzen nog niet voldoende zijn gestegen, kan een tweede huis aanhouden als een investering een goede keuze zijn voor de korte termijn. Hoe lang je een huis moet aanhouden om break-even te spelen, is daarbij afhankelijk van de restschuld en voor hoeveel je het huis destijds hebt aangeschaft.

In de meeste markten duurt het zeven tot tien jaar voordat je evenveel uit je huis hebt gehaald als dat je betaald hebt, zo merkte Entrepreneur op. De periode kan uiteraard korter of langer zijn, afhankelijk van hoe snel of langzaam de huizenprijzen in jouw stad of dorp stijgen. Het kan zijn dat je nooit break-even speelt: je kunt nooit helemaal voorspellen hoe de markt eruit ziet als je moet verkopen.

5. Wat laten de cijfers zien?

Als je niet besluit om je oude huis te verkopen, dan moet je er zeker van zijn dat je genoeg huur kunt vragen om de kosten (denk aan hypotheek, vereniging van huiseigenaren, onderhoud, et cetera) te dekken.

Wie overweegt een tweede woning aan te houden moet daarnaast rekening houden met een aantal financiële verplichtingen. Zo krijg je te maken met (andere) belastingen, die gelden voor een tweede woning.

6. Aan wie ga je je woning verhuren?

Je neemt nogal wat risico's door iemand in huis te nemen, zeker als je diegene niet kent. Komt de huurder zijn huurverplichtingen wel na? Vind iemand die genoeg verdient om de huur te kunnen betalen.

7. Verstoort het je nachtrust niet?

Het aanhouden van een tweede huis als belegging kan veel stress met zich mee brengen. Zeker als je in een andere stad woont en onderhoud of reparaties moet regelen (of zelf moet uitvoeren). Het vergt ook geduld: je moet wachten tot de hypotheek is afbetaald voordat je iedere maand winst kunt maken op je huis.

Lees ook: Zelf beleggen in vastgoed: dit moet je weten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

3 belangrijke vragen voor vastgoedbeleggers in 2024

Waar gaat het heen met de vastgoedmarkt dit jaar? Lees verder ›