IEXGeld

Dossiers

Profiel

Robo-advies: hype of waardevolle ontwikkeling?

Waar je vroeger minimaal 100.000 euro moest inleggen bij een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder, kun je nu al vanaf 10 euro online terecht bij een robo-adviseur. Door de automatisering van processen wordt beleggen zo voor een steeds groter publiek toegankelijk.

Voor de consument een positieve ontwikkeling, maar voor veel partijen in de beleggingssector een grote uitdaging. Niet vreemd dat er veel wordt gesproken over de komst van robo-advies. Is het een hype of een serieuze ontwikkeling die ook voor jou interessant kan zijn?

Check ook: Je geld laten beleggen: aan wie vertrouw je het toe?

Wat is een robo-adviseur?

Wat is een robo-adviseur eigenlijk? En wat doet zo'n 'robot' precies met jouw geld? Volgens Wikipedia is een robo-adviseur (Robo advisor is de Engelse term hiervoor): Een financiële adviseur die advies of vermogensbeheer online aanbiedt met minimale tussenkomst van mensen.

Als we deze definitie hanteren en kijken naar de Nederlandse beleggingsmarkt, dan zijn dit de partijen die ik definieer als online vermogensbeheerders.

Dit zijn partijen die hun beleggingsprocessen volledig of deels hebben geautomatiseerd en hun diensten online aanbieden. Bij deze partijen verloopt het contact voornamelijk online en telefonisch en je belegt in de modelportefeuilles van de aanbieders. Starten kun je in de meeste gevallen vanaf 25.000 euro en sinds kort bij steeds meer partijen al vanaf 10 euro.

Wat doet een robo-adviseur?

De robo-adviseur automatiseert de (standaard) processen van een vermogensbeheerder. Je vult online de vragen in over je financiële situatie, beleggingsdoel en risicohouding en de computer bepaalt in welk risicoprofiel jij het beste kunt beleggen.

In de meeste gevallen is er voor elk risicoprofiel één modelportefeuille. Die bepaalt de verdeling van aandelen, obligaties en eventueel cash of alternatieven.

Vervolgens gaat de robo-adviseur volledig geautomatiseerd aan de slag volgens de beleggingsstrategie die de aanbieder heeft uitgestippeld. Wijzigingen in de portefeuille worden voor iedereen tegelijk uitgevoerd conform het centrale beleid van de partij. Periodiek volgt een toets om te kijkenof de portefeuille nog in lijn is met jouw uitgangspunten.

Lees ook: Hoe beleggen vermogensbeheerders eigenlijk?

Ontwikkeling van robo-advies in Nederland

Nieuwkomers Pritle en Doelbeleggen werden bij de introductie door diverse media bestempeld als robo-adviseur en wekken hiermee de indruk de eerste in hun soort te zijn. Maar is dat ook zo? Niet als we de definitie van Wikipedia volgen.

Er zijn veel partijen in Nederland die onlineadvies of -beheer aanbieden. Bijvoorbeeld Evi van Lanschot, een van de grote online vermogensbeheerders. 'Zij' startte met onlineadvies en -beheer in 2013, maar ook Evi was niet de eerste.

In mijn tijd bij Robeco (2006 - 2012) werd al geautomatiseerd online advies of -beheer aangeboden (bekend onder de naam Younique). Ongetwijfeld dat er rond die tijd meer partijen bezig waren met het robotiseren en automatiseren van hun beleggingsprocessen.

Aanwinst voor beleggers of hype?

De robo-adviseur is in zekere zin een hype nu er veel media-aandacht voor is. Maar het heeft een blijvende impact op de beleggingssector.

Ik zie het als een positieve ontwikkeling. Door vergaande automatisering wordt beleggen toegankelijk voor het grote publiek. Dat is belangrijk, want men zal steeds meer zelf in zijn oude dag moeten voorzien. Zeker mijn generatie (30 - 40 jaar) en jonger zal niet zulke riante pensioenvoorzieningen genieten als hun ouders.

Beleggen kan hiervoor een goede aanvulling zijn. Daarnaast zorgt de komst van de robo-adviseur voor prijsdruk. De tarieven voor online beheer zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Dit zal ook de komende jaren nog wel doorzetten.

Een robot die je geld beheert valt dus niet meer weg te denken uit het landschap, zeker als je minder dan 100.000 euro wilt beleggen.

Check ook: Beleggen voor later: vijf tips voor een goede start

Grote verschillen tussen robo-adviseurs

Belangrijk is wel: de ene robo-adviseur is de andere niet. Zo heeft de een alle denkbare processen kunnen automatiseren en heeft de andere een meer hybride vorm. Bij de een open je direct online een rekening en bij de ander komt er een openingsformulier aan te pas.

Ook de kosten, rendementen en risico's kunnen enorm verschillen. De totale kosten variëren bijvoorbeeld van 0,7% tot 3% bij een inlegbedrag van 25.000 euro. Een goede vergelijking van alle mogelijkheden is dus belangrijk. Je wilt je geld immers niet aan de verkeerde robot toevertrouwen.

Lees ook: Kies nooit zomaar voor de goedkoopste vermogensbeheerder

Meer columns van Bart Spronk lezen? Kijk dan hier.


Bart Spronk is oprichter van vergelijkingssite beleggingsmatch, waar je zelf (online) vermogensbeheerders en brokers met elkaar kunt vergelijken.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›