IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lijfrente: wat is dat eigenlijk?

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: lijfrente.


Lijfrente. Dat is, zo schrijft De Financiële Begrippenlijst, "een levenslange rente; een geldbedrag dat iemand van een bepaald moment (vaak op het moment dat hij met pensioen gaat) tot aan zijn overlijden ontvangt. De uitkering vindt plaats op basis van een eerder afgesloten verzekering."

Hoe werkt dat precies?

Check ook: De verschillen tussen lijfrente en banksparen

Lijfrente als oudedagsvoorziening

Eigenlijk is lijfrente een ander woord voor het speciale spaarpotje dat, in de meeste gevallen, beschikbaar komt zodra je met pensioen gaat. Een vorm van een oudedagsvoorziening dus.

Je ontvangt lijfrente alleen als je eerder in je leven een lijfrenteverzekering hebt afgesloten. En dus ook lijfrente hebt gespaard in de jaren voorafgaand je pensioen.

Lijfrentesparen doe je meestal bij een verzekeraar of bank. Eenmalig of periodiek stort je dan een geldbedrag (premie) op een rekening. Deze premie is tot op zekere hoogte aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Soms wordt er met je geld belegd. Je betaalt ondertussen geen vermogensrendementsheffing over het totale spaarpotje.

Op de met de geldinstantie afgesproken dag komt je geld vrij en kun je kiezen hoe je het geld uitgekeerd wilt krijgen. Bijvoorbeeld nu of later, levenslang of tijdelijk. De keuzemogelijkheden kunnen (deels) afhangen van door wie je laat uitkeren en of dit een bank of verzekeraar is.

Je uitkering wordt door de Belastingdienst als inkomen beschouwd en dus moet je dat (maandelijkse) bedrag opgeven als je je belastingaangifte doet.

Lees ook: Lijfrente laten uitkeren door bank of verzekeraar?

Populair gespreksonderwerp

Waarom praten we er zo vaak over? Eigenlijk is pensioen, en daarmee ook lijfrente, altijd een populair gespreksonderwerp. Iedere maand gaan er mensen met pensioen en zij moeten, als ze een lijfrenteverzekering hebben, kiezen hoe en of ze het geld willen laten uitkeren.

Daarnaast is het aantal gepensioneerden stijgende in Nederland en worden we allemaal steeds ouder: zit er nog wel genoeg in het spaarpotje voor iedereen? Een kopbreker waar graag over wordt geschreven!

Lees ook: Aan de slag voor later: ga je fiscaal voordelig of vrij sparen?

Meer artikelen van Dorien lezen? Kijk dan hier!


Dorien Aaftink is communicatieadviseur bij Adfiz - branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs - en blogt op haar eigen website Finance Chick over geldzaken. Motto: geldzaken kunnen leuk, eenvoudig en bespreekbaar zijn. Met dat in gedachten schrijft ze ook regelmatig voor IEXGeld.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Pensioen opbouwen? 4 fouten

Een pensioen opbouwen is belangrijk, maar maak deze fouten niet. Lees verder ›