IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze jongeman bespaarde bijna 7.000 euro in drie jaar tijd

Stoptober, het initiatief waarbij rokers in oktober worden opgeroepen de sigaret in de ban te doen, is bijna afgelopen. Maar het is natuurlijk nooit te laat om te stoppen met roken.

Een goed argument is uiteraard je gezondheid. Maar een andere goede reden is het geld dat je kunt besparen. Stoptober heeft een app, Smoke Free, waarmee je kunt berekenen hoeveel euro je bespaart als je stopt.

WINNEN! Maak kans op een boekenpakket

We vulden de app in met oud-kettingroker Elroy van der Leij (32) uit Amsterdam, die in oktober 2013 stopte met roken na vier mislukte pogingen.

Een besparing van bijna 7.000 euro

Het is hem uiteindelijk gelukt door een combinatie van nicotinepleisters en wilskracht. Af en toe heeft hij bij een biertje of een bakje koffie nog zin in een sigaret, maar hij kan dat tot nu toe weerstaan.

Uit berekeningen van de app blijkt dat Elroy sinds oktober 2013 6.940 euro heeft bespaard. In totaal verspreid over 1.100 dagen, zo'n drie jaar. Hij rookte 19 sigaretten per dag; dat kost met Marlboro dagelijks 6,30 euro.

Lees ook: Ruilen, delen, lenen: het is koop-niets-nieuws-maand

Van het geld dat hij jaarlijks bespaart, boekt hij lekkere vakanties. Dat was in de jaren dat hij sigaret na sigaret verslond bijna onmogelijk.

Elroy: "De belangrijkste reden om te stoppen was mijn gezondheid, omdat ik vaak buiten adem was. Ik voel mij nu veel gezonder, maar ik kan ook niet geloven hoeveel geld ik heb bespaard."

"Het geeft een fantastisch gevoel dat ik dat geld nu uit kan geven aan wat ik maar wil, in plaats van aan die constante drang om meer sigaretten te kopen."

Lees ook: Zo krijg je een extra pensioen van 860 euro per maand

Roken kost 2.000 euro per Nederlander

Naast de individuele kosten die een roker maakt om sigaretten te kopen, is de Nederlandse samenleving ook veel geld aan roken kwijt. NRC.nl schrijft dat het tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar kost. Dat komt neer op zo'n 2.000 euro per Nederlander.

Dan de gezondheid: in Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan ziektes die door roken veroorzaakt kunnen worden. Roken vergroot de kans op long-, darm- en leverkanker, andere longziekten en hart- en vaatziekten.

Zo'n 25% van de Nederlandse bevolking rookt, ondanks de waarschuwingen op de pakjes. Een groot deel van hen begint op jonge leeftijd en komt er daarna niet of moeilijk van af.

Besparen en een betere gezondheid zouden voor veel rokers goede motivaties moeten zijn om te stoppen met roken. Rook je en ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen? Download dan de eerdergenoemde app en vul 'm in!

Check ook: Met deze tips bespaar je bijna 5.000 euro per jaar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›