IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gratis lenen voor studenten

Studenten die dit kalenderjaar stoppen met studeren en een studieschuld moeten aflossen, betalen daar de komende vijf jaar 0% rente over. Dat schrijft Het Parool.

Het is nog nooit gebeurd dat studenten hun lening 'gratis' konden aflossen. Momenteel geldt er nog een rentepercentage van 0,01%, natuurlijk ook niet bepaald hoog.

Nieuwe rentevaste periode

Normaal gesproken wordt de rente op een studielening niet in oktober vastgesteld, maar in december. In het nieuwe jaar wordt dan begonnen met de aflossing. Na vijf jaar wordt weer een nieuwe rentevaste periode vastgesteld.

De 0% die van 2017 tot en met 2021 zal gelden, geldt ook voor oud-studenten die vanaf 2017 starten met een nieuwe rentevaste periode voor hun aflossing (omdat zij bijvoorbeeld in 2012, 2007 of 2002 zijn begonnen met aflossen van hun schuld).

Negatieve rente?

In 2002 betaalden oud-studenten nog 4,03% over hun studielening. De rentepercentages - ook op spaarrekeningen en hypotheken - zijn de afgelopen jaren hard gedaald.

Een interessante vraag is of het denkbaar is dat op den duur een negatieve rente over een studieschuld wordt geheven. Dat zou betekenen dat oud-studenten geld toe krijgen.

Maar daarover schrijft Het Parool: "de mogelijkheid van een negatieve rente is vorig jaar op de valreep afgeschaft. Daardoor wordt voorkomen dat studenten op een lening geld toe kunnen krijgen, wat de schatkist veel geld zou kosten."

Lees ook: Je bent gek als je geen studieschuld neemt

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze trucjes mogen webshops straks niet meer uithalen

'Nog maar 1 kamer beschikbaar'. 'Meer dan 200 anderen gingen u voor'. AC... Lees verder ›