IEXGeld

Dossiers

Profiel

Van deze topbanen word je het ongelukkigst

Veel verdienen met een goede baan, dat klinkt misschien voor veel mensen fijn in de oren. Maar goed betaalde beroepen zorgen ook vaak voor stress. Met deze vijf banen kun je (heel) veel verdienen, maar de kans is groot dat je daar helemaal niet blij van wordt.

Lees ook: Dit zijn de beste banen van 2016

Sales Manager

Op de verkoopafdeling van een bedrijf werken is niet altijd prettig, zeker als je in leiding van de afdeling bent. De baan vind je dan ook terug in het lijstje van banen waar mensen het meest ongelukkig van worden. Het lijstje wordt jaarlijks opgesteld door het Amerikaanse zakenblad Forbes. Sales managers voelen een constante druk om te verkopen, maar voelen zich ook doorgaans leeg en verveeld, aldus Forbes.

Arts

Volgens Loonwijzer.nl verdient een huisarts met vijf jaar ervaring gemiddeld 4.536 euro bruto per maand. In dit boek wordt omschreven dat dokters zeer ontevreden zijn met de ontwikkelingen op het gebied van geneeskunde. Velen hebben spijt dat ze voor het beroep gekozen hebben.

Sommigen voelen zich helemaal geen wereldverbeteraars, maar voelen zich gebruikt door commerciële zorgpartijen. De recente discussies over de hoge medicijnprijzen zijn daar een voorbeeld van. "Dokters worden slachtoffer van een bureaucratisch model, waarin zij worden geacht steeds meer patiënten te behandelen," zo wordt in het boek omschreven.

Volgens onderzoek van de American Society for Suicide Prevention vindt er ook veel zelfmoord plaats onder dokters. In verhouding met andere beroepen plegen (vrouwelijke) artsen maar liefst 250 tot 400% vaker zelfmoord.

Junior investeringsbankier

Het leven van een beginnend investeringsbankier gaat ook niet over rozen. Er wordt van hen verwacht dat zij lange werkweken maken, maar daar staat wel een hoog salaris met bonussen tegenover. Echter trekken banken steeds minder jong talent aan, juist vanwege de hoge eisen.

Grote Amerikaanse banken besloten om het aantal uren terug te schroeven en het salaris van jonge bankiers te verhogen om meer jongeren aan te trekken. 

In Young Money schrijft auteur Kevin Roose dat banken een sociale afspraak maakten met jongeren. "Geef ons twee jaar van je leven, waarin je je vrienden niet ziet en hard moet werken en wij geven je daar een prachtig leven met veel geld voor terug," aldus Roose. "Dit werkt niet langer."

Tandarts en advocaat

Een tandarts met vijf jaar ervaring verdient volgens Loonwijzer gemiddeld 4.472 euro bruto per maand, een advocaat 3.875 euro. In beide gevallen staan de banen niet garant voor een vrolijk leven. Ook binnen deze beroepsgroepen zijn de zelfmoordcijfers hoog en zijn advocaten volgens een onderzoek van Johns Hopkins ook nog eens vaker depressief dan mensen die in een andere sector werkzaam zijn.

Check ook: Waarom je blij moet zijn dat je die baan niet kreeg

Waar word je dan wel gelukkig van?

Van welke banen word je dan wel gelukkig? Ook hier heeft Forbes het antwoord op, al zijn dit niet per definitie ook de best betaalde banen. Op nummer 1 staat de recruiter. "Mensen halen veel vreugde uit het zoeken naar een baan voor anderen," aldus Forbes.

De top drie 'gelukkige banen' wordt verder aangevuld met de full stack developer (een ontwikkelaar die bijvoorbeeld een webapplicatie van A tot Z kan opzetten), gevolgd door een onderzoeksassistent.

Lees ook: Dit wordt tijdens sollicitatiegesprekken vaak gevraagd

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. bergen333 22 oktober 2016 01:56 0
    Wat een totaal onzin stukje. Zo'n generalisatie van één beroep slaat nergens op. Bijvoorbeeld, hoeveel verschillende soorten artsen en specialisten zijn er? Wat is dan een 'gemiddelde' arts?
    De beloning idem dito: er zijn artsen die 1000 euro per maand verdienen, maar er zijn er ook die 30.000 euro per maand incasseren. De spreiding in beloning is zo groot dat een gemiddelde helemaal niets zegt.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›