IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit betekent rood staan voor de hoogte van je hypotheek

Gisteren schreven we dat de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening je vanaf december een registratie bij het BKR (Bureau Kredietregistratie) oplevert.

Momenteel wordt roodstand geregistreerd als je 500 euro of meer rood kunt staan over een periode van ten minste drie maanden. Straks gebeurt dat al als je een maand lang 250 euro of meer rood kunt staan.

We schreven ook dat zo'n registratie invloed kan hebben op de hoogte van een nieuwe lening voor (bijvoorbeeld) de aankoop van een huis. De gedachte daarachter is dat je door een 'schuld' minder zal kunnen aflossen op een nieuwe lening.

Of je nou daadwerkelijk rood staat of niet, dat maakt niet uit. De mogelijkheid is voldoende. Maar hoeveel invloed heeft dat straks dan op je maximale hypotheek?

Lees ook: Kun je rood staan? Dan krijg je een BKR-registratie.

Invloed op hypotheek: rekenvoorbeelden

RTL Nieuws noemt een voorbeeld waarbij je een rekening hebt waarop je 500 euro rood mag staan voor langer dan een maand. Je inkomen is 35.000 euro.

Met de 'oude' regels kun je dan een hypotheek afsluiten van 161.760 euro. Met de nieuwe regels zul je volgens De Hypotheker 2.000 euro minder kunnen lenen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) berekende dat je, als je 1.500 euro rood mag staan, je 8.400 euro minder hypotheek krijgt. Staat je partner ook rood, dan kun je nog minder lenen.

De VEH is wel blij met de nieuwe regels, schrijft NOS, want "die geven consumenten meer inzicht in het risico bij het aanvragen van een maximale hypotheek." De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) juicht de wijziging ook toe, meldt Nu.nl.

Lees ook: Het BKR is er om je te helpen, echt waar!

Leningen verlagen je maximale hypotheek

De rekenvoorbeelden hierboven zijn wel vrij algemeen en daarmee niet zomaar op iedere situatie van toepassing. Maar volgens deze twee voorbeelden kan het dus om duizenden euro's gaan.

Overigens is rood staan beslist niet de enige 'lening' die van invloed is. Er wordt van alles bij het BKR geregistreerd en dat wordt allemaal meegenomen bij de berekening van je maximale hypotheek.

Verder lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens hier:

Lees ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Triodos lanceert biobased hypotheek: dit moet je weten

Een extra lage rente aIs je huis is gebouwd met duurzame materialen klin... Lees verder ›