IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op deze manier kost lenen wel héél veel geld

"Wil je een lening zonder BKR-toetsing?" Zo luidt een advertentie van een kredietaanbieder.

Dat klinkt misschien interessant, helemaal voor mensen die in de financiële problemen zitten en lastig via een andere weg aan een lening kunnen komen. Of voor huizenkopers die een extra lening willen, zonder dat dit ten koste gaat van hun maximale hypotheek.

Ga je zo'n lening aan, dan word je al gauw gevraagd om alvast de 'kosten voor de lening' te betalen. Maar heb je eenmaal betaald, dan ontvang je het bericht dat de deal niet doorgaat, zo waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder liet de afgelopen twee jaar bijna 180.000 verdachte advertenties van internet verwijderen. In veel gevallen zaten dezelfde mensen achter meerdere dubieuze advertenties.

Lees ook: Wil je maximaal lenen of maximaal leven?

Kosten in rekening brengen mag niet

Er moet een lampje gaan branden als adviseurs of bemiddelaars je vragen om vooraf geld te betalen, zegt AFM-voorlichtster Nicole Reijnen.

"Zij mogen helemaal geen kosten in rekening brengen. Ze vragen bijvoorbeeld om administratiekosten. Als je dat dan overmaakt, hoor je er vervolgens niks meer van."

Dit komt veelvuldig voor en vaak gaat het om een paar honderd euro. "Dat klinkt niet als veel, maar vooral voor mensen die al in een nadelige financiele positie zitten is elke euro pijnlijk."

Advertenties zien er prachtig uit

Wel is het heel lastig om de louche advertenties te herkennen. Reijnders: "Het is heel vernuftig tegenwoordig. Alle advertenties zien er prachtig uit, met allemaal toeters en bellen."

"Daarom zetten wij ook fors in om al die advertenties te verwijderen, maar het kan dus zijn dat er nog altijd advertenties online staan van oplichters waarin leningen worden aangeboden."

Lees ook: Beleggingsfraude, hoe herken je het?

Oplichters herkennen

Ook betrouwbare partijen kunnen adverteren voor leningen; een advertentie is dus niet altijd foute boel. Waar moet je dan op letten als iets je aandacht trekt en je een 'goede' lening wilt afsluiten?

Reijnen: "Je kunt vrij eenvoudig de naam van een aanbieder natrekken op onze website. Ze hebben namelijk een vergunning nodig om te bemiddelen of te adviseren over een lening. Je ziet zo in ons register of er een vergunning aan een bepaald bedrijf is verleend."

Kom je de advertentie niet zelf ergens tegen, maar word je per mail benaderd, dan moet je helemaal alert zijn. "We zien vaak dat oplichters een Gmail- of Hotmail-account gebruiken. Dat is erg ongebruikelijk. Normale bedrijven werken meestal niet met zo'n account. Dus dan moet je echt op je hoede zijn."

Om geld uit te mogen lenen moeten banken en kredietinstellingen een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben. Andere geldverstrekkers moeten een vergunning van de AFM hebben. Ook voor minikredieten gelden regels.

Check ook: Blijf uit de buurt van boiler rooms

Let op, geld lenen kost geld

Weet je zeker dat je te maken hebt met een vertrouwde partij? Dan kun je kosten gaan vergelijken. Goed op een rijtje krijgen wat een bepaalde lening je aan rente gaat kosten is belangrijk.

De slogan let op, geld lenen kost geld is er niet voor niets. Je kunt de krediettabellen van aanbieders bekijken en vergelijken. Iedere kredietverstrekker moet de informatie in een krediettabel op dezelfde wijze berekenen en presenteren. Zo kun je ook nog wat geld besparen als je gaat lenen.

Tot slot moet je je natuurlijk wel altijd bedenken: heb ik de lening nodig is en is het verstandig in mijn situatie?

Lees ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bespaar je geld als je online boodschappen doet?

Een overzicht van de voor- en nadelen van online shoppen. Lees verder ›