IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien tips om te besparen op je stedentrip

Helemaal los in het uitgaansleven van Berlijn of een paar bezienswaardigheden bezoeken in Londen klinkt natuurlijk heerlijk. De kosten die zo'n trip met zich meebrengt klinken wat minder prettig.

Goed nieuws: een weekendje naar een van deze twee - of andere - steden hoeft namelijk helemaal niet gelijk de wereld te kosten. Zeker niet met deze tien tips van contentmanager van de ANWB, Lieneke Roos.

Meer bespaartips lezen? Hier vind je onze bespaarspecial!

1. Koop een citycard

Wil je veel plekken bezoeken tijdens je stedentripje? Dan is het vaak aantrekkelijk om een citycard te kopen. Met zo'n kaart heb je voor een vast bedrag één of enkele dagen toegang tot musea, attracties en het openbaar vervoer. Als je maar een paar attracties wilt bezoeken, is deze kaart echter vaak te duur. Reken het dus uit van te voren.

Lees ook: De elf goedkoopste plekken voor een familievakantie in Europa

2. Kijk eerst of een stad duur is

Uit eten of de hele avond in de kroeg hangen is in bijvoorbeeld Parijs een stuk duurder dan in Boedapest. Hier kun je een onderzoek nalezen van de ANWB over het prijspeil van twintig Europese steden in achttien landen. 

3. Ga eens met de auto

Veel mensen denken bij een stedenreis aan een vliegreis, maar je kunt in veel gevallen goedkoper met de auto. Helemaal als je met twee personen of meer bent en de kosten van de brandstof kunt splitsen. Ook een website als Blablacar is goed om goedkope autoritten te vinden als je zelf geen auto hebt. Zo kun je al voor 30 euro van Utrecht naar Parijs. 

4. Neem geen taxi maar trein of metro

Als je toch vliegt neem dan geen taxi vanaf het vliegveld naar het centrum, maar de trein of de metro. Voor een taxiritje naar het centrum betaal je al snel 50 euro terwijl de metro of de trein meestal maar 5 tot 10 euro kost per persoon.

5. Verblijf in een appartement

Reis je met je gezin of vrienden? Dan is een appartement vaak goedkoper dan hotelkamers boeken. Daarnaast heb je meer privacy en comfort in een appartement. Wil je nog meer besparen? Kook dan in het appartement. 

6. Toch hotel? Vergelijk dan de prijzen

Het vergelijken van prijzen bij hotels kan je veel geld schelen. Vergelijk deze prijzen met én zonder ontbijt, want een hotelontbijt kan je tegenwoordig al snel 15 euro per persoon kosten. Voor dat geld kun je bij een lokaal koffietentje leuker en goedkoper eten.

Zie ook: Met deze tips bespaar je 5.000 euro per jaar

7. Zoek de gratis attracties

Elke stad heeft wel een aantal attracties waar je gratis naartoe kunt. Zo mag je in de wintermaanden elke eerste zondag van de maand gratis het Parijse Louvre museum bezoeken en zijn alle nationale musea in Engeland altijd gratis toegankelijk. Google voor je vertrekt op gratis attracties (free attractions) + de naam van de stad.

8. Bezoek de lokale VVV

Bij de lokale VVV kun je gratis brochures en een stadskaart scoren en vind je vaak folders van attracties die je proberen te lokken met kortingen, zoals twee personen voor de prijs van één. Wat je ook kunt doen, is de Groupon-pagina bekijken van je bestemming. 

9. Time je bezoek zorgvuldig

Accommodaties in zakensteden zoals Brussel en Frankfurt zijn doordeweeks duurder, terwijl kamers in toeristische steden zoals Brugge en Venetie in het weekend prijziger zijn. Ook evenementen of sportwedstrijden kunnen de hotelprijzen opdrijven. Kijk dus goed wanneer je het best ergens kan verblijven.

10. Huur een fiets

In de meeste steden huur je een fiets vanaf een tientje per dag. De meeste steden kun je prima verkennen op de fiets. Zo bespaar je niet alleen veel geld op vervoer, maar zie je ook nog eens veel meer van de stad.

Lees ook: Met de auto op vakantie? Zo bespaar je op brandstofkosten

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op wintersport? Zo bespaar je op de autorit

Wintersport is al duur genoeg. 5 tips om geld uit te sparen bij de benzi... Lees verder ›