IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien redenen waarom je blij moet zijn dat je die baan niet kreeg

Het is belangrijk dat je iets positiefs kunt zien in iets dat op het eerste gezicht negatief lijkt. Neem bijvoorbeeld de zoektocht naar een baan: in het begin solliciteer je op alles wat maar een beetje bij je competenties in de buurt komt.

Het is in eerste instantie nooit leuk om in die zoektocht afgewezen te worden, zeker niet als je enorm je best hebt gedaan. Maar wat nou als je probeert het van de positieve kant te bekijken en er iets leerzaams van maakt? Forbes.com zet tien redenen op een rij waarom je blij moet zijn dat je die baan niet kreeg.

1. De baan had negatieve kanten

Nadat je hoorde dat je niet bent aangenomen, zag je naast de positieve kanten (het salaris) ook de negatieve kanten van het werk. En dat negatieve was niet een klein dingetje.

Lees ook: Deze tien vragen worden tijdens een sollicitatiegesprek vaak gesteld

2. Er was weinig interessant aan de baan

Nu je erover nadenkt: er was niet echt iets interessants of stimulerends aan die baan. Als je aan was genomen, dan had je werk gehad. Maar niets meer dan dat. Als vrienden je zouden vragen: "Hoe bevalt je nieuwe baan?" dan had je geantwoord: "Het is werk."

3. Tijdens de sollicatie leerde je wat over jezelf

Je leerde wat je wilt en wat je behoefte is tijdens het werk. Tijdens de sollicatiegesprekken zag je dat dat direct het tegenovergestelde was van wat de werkgever wil. Als je de baan had aangenomen, dan had je daarom weinig creatieve ruimte gehad om je eigen ding te doen.

4. Er was geen warmte

Als je de e-mails naleest tussen jou en de potentiële werkgever, dan zie je dat er geen sprake was van warmte of humor. Wie wil er nou werken bij een werkgever waar het niet leuk is om te werken en waar bijna geen sprake is van normaal menselijk contact?

Check ook: Zo krijg je een beter cv (zonder te hoeven liegen)

5. De baan had je leven verstoord

Tijdens het werk had je je elke dag afgevraagd: "Heb ik deze baan aangenomen, terwijl ik door had moeten zoeken?" Dat maakt je leven er niet leuker op. Het is beter dat je nu op zoek kan naar ander werk.

6. Er werden fouten gemaakt bij het bedrijf

Er was duidelijk sprake van fouten, rare incidenten en onbeleefd gedrag bij het bedrijf dat jou uiteindelijk niet aannam. Hadden ze dat wel gedaan, dan had je elke keer de andere kant op moeten kijken.

Lees ook: Dit zijn de beste banen van 2016

7. De mensen leken niet blij

De mensen in de organisatie bij het bedrijf waar je solliciteerde leken niet blij te zijn dat ze daar werkten. Dat is natuurlijk een teken aan de wand.

8. Je hebt veel geleerd

Je hebt ervan geleerd en je bent nog steeds beschikbaar voor een baan. Maak een lijstje van de dingen die je geleerd hebt over wat jouw wensen zijn. Dat is een gift van de afgelopen werkgever die je niet aannam.

9. Jouw tijd is weer van jezelf

Maak een lijstje van de werkgevers voor wie je wilt werken en bereid jezelf voor om daar een baan te bemachtigen.

10. Als je die baan had genomen was je vastgeroest

Tijdens het werk bij die minder leuke werkgever was je misschien wel vastgeroest. Je verdient een baan waar de mensen je snappen en waar ze je maar al te graag verwelkomen.

Check ook: Zo haal je het meeste uit je loopbaan

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›