IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hier moet je op letten als je een vakantiehuis in het buitenland koopt

Al eerder schreven we over de beste plekken in het buitenland om met pensioen te gaan en hoe je gegarandeerd rendement kunt krijgen op je vakantiewoning. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweede huisje?

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel Nederlanders er een vakantiehuis in het buitenland op nahouden. Wel denken makelaars volgens het Financieele Dagblad dat er alleen al in Frankrijk (meteen de meest aantrekkelijke bestemming voor Nederlanders) 80.000 Nederlanders een tweede huis hebben.

Het is belangrijk om bepaalde punten in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van een tweede woning in het buitenland. 

Kosten hoger dan gedacht

Zoals ook in het artikel van het FD wordt gesteld, onderschatten veel mensen al snel de kosten (en ook moeite) die het met zich mee brengt om een tweede huis te kopen. Zelfs simpel onderhoud kan je al snel flink wat geld kosten. Niet iedereen ziet het zitten om op vakantie ook nog eens te moeten klussen aan het huis, waardoor zij een partij inhuren om de klusjes uit te voeren. En daar betaal je soms veel geld voor.

Verder zijn er ook nog de kosten van lokale belastingen en hypotheek. Zo is de rente over de financiering van een tweede huis bijvoorbeeld al niet aftrekbaar. Voor wat betreft belastingen kan het geen kwaad om je vooraf goed in te lezen over het belastingsysteem in het land waar je vakantiehuis in staat. Dan kom je niet voor de verrassing te staan dat je bijvoorbeeld belasting moet betalen voor niet-inwoners van het land.

Of deze verrassing: bij een verkoop (dus als je je woning weer wilt verkopen) in Frankrijk moet er tijdelijk een persoon met de Franse nationaliteit borg staan voor het geval de notaris een rekenfout maakt, zo wordt in een artikel op De Tijd gesteld.

Informeer ook over de erfbelasting, de belasting die je betaalt als je je woning nalaat. De bedragen in het buitenland vallen vaak mee. Ook Nederland heft erfbelasting over je woning in het buitenland. "Toch leidt dat meestal niet tot een nadelige situatie," aldus fiscalist René Bruel van ABN Amro. "Erfgenamen mogen de buitenlandse erfbelasting in veel gevallen namelijk verrekenen met de Nederlandse."

Een stapje terug

Net als bij alle grote aankopen, is het verstandig om je plannen even te laten bezinken. Bezoek het huis een paar keer. Het liefst ieder seizoen, zo raadt De Tijd aan, zodat je weet of het dorpje of de regio net zo gezellig kan zijn in de winter als in de zomer. Zo kom je er ook achter of de locatie van je huis wel zo gunstig is. Staat het huis dicht bij de zee of ligt het helemaal afgelegen?

En: welke taal wordt er gesproken? In Zwitserland zijn er gebieden waar vooral Duits wordt gesproken, in andere regio's dan weer Frans.

Per land verschillende aandachtspunten

Er kunnen per land specifieke voor- en nadelen zijn om een vakantiewoning aan te schaffen. In Spanje is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat er overal nutsvoorzieningen aanwezig zijn. In Turkije komen er in bepaalde gebieden aardbevingen voor. Wil je meer lezen over specifieke aandachtspunten bij de aanschaf van een tweede woning, check dan dit overzicht per land van Tweede Huis Gids.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›