IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laat je je lijfrente uitkeren door een bank of door een verzekeraar?

Via een lijfrentepolis of banksparen kun je fiscaal voordelig sparen voor later. Je legt eenmalig of periodiek een bedrag in, dat tot op zekere hoogte aftrekbaar is van je inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Met dit ingelegde bedrag - de premie dus - wordt gespaard of belegd en zo bouw je kapitaal op voor later. Op een gegeven moment komt dit vrij en moet je er een uitkering mee aankopen (tenzij je je lijfrente wilt laten doorlopen, daarover schrijven we binnenkort meer).

Die uitkering wordt als inkomen beschouwd en dus betaal je daar inkomstenbelasting over.

Lees ook: Lijfrente of banksparen? Dit zijn de verschillen.

Lijfrente versus banksparen

Als je gespaarde lijfrente vrijkomt moet je een uitkering kiezen. Maar voordat je er een aankoopt, moet je keuzes maken. Zo moet je bepalen bij welke partij je de uitkering aankoopt: je hoeft de uitkering niet uit te laten betalen door de partij waarbij je hebt gespaard.

Check ook: Je mag shoppen met je pensioenkapitaal

En als je bij een verzekeraar vermogen hebt opgebouwd, mag je je uitkering vervolgens wel laten uitbetalen door een bank en vice versa. Volgens MoneyWise levert uitkeren door een bank meer op dan uitkeren via een verzekering.

Maar wat zijn dan precies de verschillen en wat past het beste bij jou? In onderstaand schema van Finfin van Adfiz vind je vier vragen met bijbehorende antwoorden. Je kunt ze gebruiken bij het maken van je keuze.

  Uitkeren door verzekeraar Uitkeren door bank
Maakt het uit hoe oud je bent op het moment dat je een uitkering wilt aankopen? Fiscaal gezien is er geen grens gesteld aan de leeftijd, maar dit hangt soms af van het beleid van de verzekeraar. Nee, er is geen leeftijdsbeperking bij afsluiten.
Heb ik recht op een levenslange uitkering als ik heel oud word? Ja, als je kiest voor een levenslange uitkering, is een verzekeraar verplicht om gedurende je leven uit te keren. Ook als je bijvoorbeeld 110 jaar oud wordt. Nee, een levenslange uitkering is bij banksparen niet mogelijk. Een bank keert uit tijdens een van tevoren afgesproken periode, daarna stoppen de uitkeringen en heb je dus minder inkomen.
Loop ik een risico als ik eerder overlijd? Ja, als je kort nadat je uitkering is gestart overlijdt, stopt de uitkering. Je verliest dan dus het opgebouwde kapitaal. Risico is te beperken met bijvoorbeeld een contraverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Nee, de resterende termijnen van de uitkering gaan over naar de nabestaanden. Er is dus geen kapitaalverlies. Wel moet over deze uitkering nog belasting worden betaald.
Is er een garantie bij faillissement? Verzekeraars hebben geen garantieregeling. Wel is er een regeling die er op is gericht de portefeuille van een verzekeraar die failliet dreigt te gaan, over te dragen aan financieel gezonde verzekeringsmaatschappijen. Ja, bij het failliet raken van de bank, valt het tegoed onder de depositogarantiestelsel (met een maximum van 100.000 euro).

Check ook: Je lijfrente-inleg als aftrekpost bij de inkomstenbelasting

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›