IEXGeld

Dossiers

Profiel

Rijker worden? Tien tips!

Dé tip om snel rijk te worden hebben we helaas niet. Een zetje in de goede richting geven om meer te besparen en meer geld te verdienen, kan wel. Bij The Motley Fool vonden we de onderstaande tien wijsheden die je kunnen helpen om rijker te worden.

Lees ook: Zeven tips van jonge miljonairs

1. Let op de kleine uitgaven

Een groot schip kan ten onder gaan aan een klein lek. We kennen allemaal de voorbeelden van een dure koffie van vier euro per dag, wat je uiteindelijk 1500 euro per jaar kost. Of iedere dag een pakje sigaretten, wat je 2500 euro per jaar kost.

Maar dit kun je ook toepassen op schijnbaar kleine fees die beleggingsfondsen rekenen.

Een verschil van 0,7 of 1,7% lijkt klein, maar stel dat je 10.000 euro investeert in twee fondsen die allebei 10% renderen, maar de ene rekent 0,7% en de ander 1,7% aan kosten. De ene zal in tien jaar groeien naar 578.000 euro, de ander naar 512.000 euro. Een verschil van 66.000 euro, terwijl het maar een procent scheelde.

Check ook: Beleggen: kwanta kosta?

2. Leef naar je stand

Koop geen dingen die je je eigenlijk niet kunt permitteren. Het verwijdert je slechts verder van financiële onafhankelijkheid, het brengt je er niet dichterbij.

3. De werkelijke prijs van iets is hoeveel je er voor moet doen

Ga altijd na hoeveel je voor een aankoop moet doen of werken. Stel dat je 50 euro per uur verdient, is dat etentje van 150 euro je drie uur werken waard? Als je je dit steeds bedenkt, houd je makkelijker je uitgaven onder controle.

4. Rijk worden gaat niet snel

We dromen van snel rijk te worden door een loterij te winnen of veel geld in te zetten op risicovolle aandelen en te hopen dat die de lucht in gaan. Realistischer is het om bijvoorbeeld te sparen en om spaargeld te beleggen in bijvoorbeeld indexfondsen.

5. Denk aan inflatie

Bij hetzelfde bedrag wordt je koopkracht na verloop van tijd minder. Vandaag de dag kun je een auto kopen van 20.000 euro, die over 25 jaar wel 40.000 euro kost. Wees je bewust van wat de factor inflatie met je financiele planning doet.

6. Iedereen weet de prijs, niemand de waarde

Huizen- of aandelenprijzen op zich zeggen niets. Hun werkelijke waarde wel. Overgewaardeerde huizen of aandelen kunnen leiden tot verliezen of slechts bescheiden winst bij verkoop. Probeer altijd naar ondergewaardeerde aandelen of koopjes te zoeken.

7. Als je er niet tegen kunt dat je aandelen met 20% dalen, kun je er beter niet in beleggen

Wie in aandelen belegt moet weten en accepteren dat zich af en toe aandelencrashes voordoen. Soms is het een mooie kans om bij te kopen, soms maak je simpelweg verlies. Dat hoort bij het spel. Maar hoe meer je leert, hoe minder fouten je zult maken.

Lees ook: Belegger, dit is het moment om te oefenen

8. Weet wat je bezit (en waarom)

Doe goed je huiswerk en ken de bedrijven die je koopt. Je koopt niet iets omdat een ander dat zegt, maar bijvoorbeeld omdat je verwacht dat de omzet de komende vijf jaar kan verdubbelen, of omdat de onderneming een enorm concurrentievoordeel heeft.

9. Zou je het hele bedrijf kopen?

Vraag jezelf af als je een aandeel wilt kopen: zou ik ook het hele bedrijf kopen? Natuurlijk heb je geen 500 miljoen liggen, maar als je dat wel zou hebben, zou je het dan doen? Deze vraag helpt je om erachter te komen of je voornemen slechts een speculatieve gok is, of een serieuze langetermijninvestering.

10. Investeren in kennis levert het meeste op

Investeren kun je op vele manieren doen. Investeren in jezelf door je te ontwikkelen, maakt de kans groter dat je slimmere keuzes maakt en meer geld verdient. Warren Buffett's partner Charlie Munger staat erom bekend veel te lezen, ook over onderwerpen als psychologie en geschiedenis. Het maakt je een betere denker, beslisser, leider en zakenman.

Lees ook: Negen boeken die je volgens Warren Buffett moet lezen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›