IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze leningen verlagen je maximale hypotheek

Er zijn in Nederland tal van soorten leningen. De meest bekende zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Beide leningen worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) te Tiel en zorgen ervoor dat een huizenkoper minder hypotheek kan krijgen op zijn inkomen.

Bij de toetsing moet namelijk rekening worden gehouden met de maandelijkse last van de lening. In diverse situaties kan het bedrag dat iemand minder aan hypotheek kan krijgen flink oplopen.

Een voorbeeld ter verduidelijking, waarbij het volgende van toepassing is:

  • Inkomen man: 35.000
  • Inkomen vrouw: 35.000
  • Doorlopend krediet: 10.000 (toetsing 2% waardoor de jaarlast 2400 euro bedraagt)
  • Maximale hypotheek zonder lening: 317.413 euro (toetsrente 2,5%)
  • Maximale hypotheek met lening: 266.796 euro

Het doorlopend krediet wordt getoetst met 2% waardoor de maandlast 200 euro bedraagt. Per jaar is de totale last 2400 euro. In dit voorbeeld betekent dit dat deze personen ruim 50.000 euro minder aan hypotheek kunnen krijgen.

Lees ook: BKR is er om je te helpen, echt waar!

Een studieschuld

Wie een studieschuld heeft, kan ook minder hypotheek krijgen. Hierbij wordt wel gekeken wanneer de studieschuld is ingegaan. Als de studieschuld na 1 september 2015 is ingegaan dan wordt er met een lager percentage getoetst, namelijk 0,45%. In alle andere situaties is dit 0,75%.

De gevolgen voor de maximale hypotheek zijn dan als volgt (uitgaande van hetzelfde inkomen als in het voorbeeld hierboven, de studieschuld is 10.000 euro):

  • Maximale hypotheek zonder lening: 317.413 euro (toetsrente 2,5%)
  • Maximale hypotheek met studieschuld voor 1-9-2015: 298.432 euro (toetsing 0,75%)
  • Maximale hypotheek met studieschuld na 1-9-2015: 306.024 euro (toetsing 0,45%)

Het verschil in maximale hypotheek is nu niet zo groot. Dit komt omdat de studieschuld 'slechts' 10.000 euro is. Het verschil met het doorlopend krediet is wel enorm, namelijk minimaal 32.000 euro!

Lees ook: Huis kopen? Eerst je studieschuld aflossen is niet altijd slim.

Private lease

Dit jaar is er een nieuwe 'lening' bijgekomen die de maximale hypotheek beperkt, namelijk privé lease. Het was trendy om een nieuwe auto privé te leasen. Deze leaseconstructie werd niet vermeld bij het BKR. Banken en natuurlijk ook hypotheekadviseurs kwamen hierdoor in een grijs gebied.

Wat te doen als een klant een privé lease heeft afgesloten? Moet een hypotheekadviseur dit doorgeven aan de bank? Er is hier geen eenduidig antwoord op. Sommige banken zagen de privé lease namelijk als lening en andere weer niet.

Bij privé lease wordt voor een vooraf afgesproken periode een auto geleased, bijvoorbeeld voor 48 maanden. Gedurende die 48 maanden wordt er dan maandelijks een vast bedrag betaald. Privé lease wordt gezien als huren omdat de auto geen eigendom wordt van de klant. De leasemaatschappij blijft namelijk de eigenaar.

Check ook: Zo voorkom je problemen bij de aankoop van een huis

Tóch BKR bij private lease

Maar sinds juli van dit jaar worden de private lease-producten geregistreerd bij het BKR onder de code OA (= operationele autolease). Het bedrag van de registratie is 65% van de som van de leasetermijnen.

Een voorbeeld: bij 48 maandelijkse termijnen van 300 euro wordt 9360 euro geregistreerd. Voor de maximale hypotheek is dan het volgende van toepassing (uitgaande van dezelfde inkomens):

  • Maximale hypotheek zonder lening: 317.413 euro (toetsrente 2,5%)
  • Maximale hypotheek met privé lease: 270.000 euro

De privé lease met een maandbedrag van 300 euro zorgt ervoor dat er ruim 47.000 euro minder aan hypotheek wordt verstrekt.

Check ook: Dit moet je weten als je een hypotheek gaat afsluiten

Telefoonabonnement als lening

Ik vraag me af wat de volgende stap gaat worden. Je moet dan denken aan lease- en huurproducten zoals een CV-ketel, zonnepanelen of zonneboiler. In ieder geval gaan de mobiele abonnementen wel geregistreerd worden.

Dan wordt gekeken naar de waarde van de mobiele telefoon en dus niet naar het maandelijks bedrag voor bellen, internet, et cetera. Het maandelijkse bedrag van een mobiele telefoon zal dan gesplitst moeten gaan worden.

In ieder geval is duidelijk dat 'leningen' de maximale hypotheek beduidend kunnen verlagen. Het is verstandig om hier van te voren rekening mee te houden, dus voordat je een woning gaat kopen.

Check ook: Door je smartphone kun je minder lenen voor een huis

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Een lagere WOZ-waarde scheelt belasting, maar let op: het is niet altijd... Lees verder ›