IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier geheimen van miljonairs

Veel mensen die miljonair zijn geworden hebben dat gedaan door te sparen, dat geld vervolgens te beleggen en dit te blijven herhalen. Maar hoe blijven ze vervolgens rijk en welke geheimen hebben ze nog meer? Business Insider somt er een aantal op - dit zijn er vier.

Check ook: Miljonair worden voor dummies: lees deze vijf boeken

1. Volg de 'één woning, één vrouw-regel'

Getrouwde mensen hebben over het algemeen veel meer geld dan singles, blijkt uit onderzoek van Jay Zagorsky van Ohio State University. Op het moment dat ze met pensioen gaan, hebben getrouwde mensen bijna tien keer het vermogen dat singles hebben.

Maar een scheiding kan dan weer fataal zijn voor je vermogen. Uit onderzoek van Zagorsky blijkt dat mensen die gingen scheiden 77% van hun vermogen verloren. Het scheiden van vermogen kost je dus klauwen vol met geld, blijkt maar.

In hetzelfde huis blijven wonen is ook slim als je vermogend wilt blijven. Elke keer dat je een huis verkoopt en daar een nieuwe voor terug koopt, ben je geld kwijt aan een makelaar, notaris, overdrachtsbelasting, verhuiskosten et cetera.

Lees ook: Een huis kopen of huren: wat past het beste bij jou?

2. Neem risico, maar gok niet

'Veilige' beleggingen brengen weinig meer op. Op je spaarrekening krijg je amper nog rente. Maar wat is dan slim? De gemiddelde miljonair houdt niet van speculeren.

Een portefeuille van een miljonair is over het algemeen goed gespreid met beleggingen in aandelen, obligaties en vastgoed. De populairste belegging onder miljonairs? Indexfondsen van Vanguard, blijkt uit een enquête van CNBC onder miljonairs.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

3. Doe niet alles zelf

Zeven op de tien miljonairs ondervraagd door de Spectrem Group maakt gebruik van financieel adviseurs. De voordelen daarvan zijn dat ze hiermee hun beleggingskennis verbeteren, ze meer beleggingsopties krijgen en betere rendementen behalen.

Daarnaast geeft het een stukje rust als je het aan experts overlaat. Je hoeft niet voor alles een adviseur te hebben, maar een beetje hulp kan geen kwaad. Natuurlijk kost advies geld, maar het is de bedoeling dat dat je op termijn juist meer oplevert.

Check ook: Zeven tips van jonge miljonairs

4. Geen paniek om blauwe brieven

Niemand ziet graag die blauwe brief uit Apeldoorn op de mat ploffen, maar als je geld richting Belastingdienst moet sturen betekent dat misschien juist wel dat je het heel goed doet. In Nederland betaalt 25% van de hoogste inkomens samen 64% van het totale bedrag aan inkomstenbelasting, schreef Das Kapital.

Sommige mensen doen er álles aan om zo min mogelijk belasting te betalen en laten daar zelfs (al) hun beleggingen en financiële beslissingen door leiden. Ze bouwen verschillende individuele constructies om belasting te omzeilen. Dat is lang niet altijd slim, het maakt rommelig en misschien kost het je uiteindelijk juist meer. Je zult niet de eerste zijn die dacht een slim trucje te uit te halen, maar uiteindelijk een boete kreeg.

Natuurlijk kun je wel slimme maatregelen treffen om minder belasting te betalen, maar doe dat dan volgens een goed doordacht plan.

Lees ook: Saldosjoemelen: een verboden verdwijntruc

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›