IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je hebt invloed op je pensioen. Neem de regie!

Je zult maar twintiger, dertiger zijn, middenin de opstartfase van je werkzame bestaan. De wereld om je heen verandert in hoog tempo en je probeert zo goed mogelijk bij te blijven. De tijd daarna lijkt nog héél ver weg. De focus is op het nu. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Check ook: Begin nú met beleggen voor je pensioen

Zorgen om morgen

Vergelijk dat eens met de veertigers en vijftigers van nu. Hun ouders hadden een vaste baan, werkten voor een eigen huis en bouwden aan de zekerheden voor de oude dag.

De huidige tussengeneratie van veertigers en vijftigers wordt geconfronteerd met snel veranderende omstandigheden binnen traditionele werkverhoudingen. Beschikken vaak nog wel over een vast contract, maar een leven lang werken is niet langer vanzelfsprekendheid.

De AOW-leeftijd is opgeschoven en pensioenen worden al even niet meer geïndexeerd. Veranderingen en onzekerheden genoeg. Wie nu leeft, heeft nu zorgen om morgen. Zou je denken.

Lees ook: Zelf een pensioenfonds kiezen: moet je dat wel willen?

Pensioen: ver van het bed

De trend rondom de afbouw van de pensioenzekerheden gaat sinds eind jaren '90 onverminderd door. Ondanks alle media-aandacht blijkt de deelnemer zich niet te verdiepen in de consequenties. Brieven met UPO's blijven ongeopend.

Slechts één op de drie blijkt (goed) op de hoogte te zijn van zijn pensioen. We nemen het waar, laten het gelaten over ons heen komen en nemen geen actie. Maar waarom eigenlijk niet?

Financiële producten zijn voor velen lastig, reglementen en voorwaarden ondoorgrondelijk. Pensioen is nog ver van het bed. Het vertrouwen in financiële instellingen heeft een flinke deuk opgelopen. En wat lees je in de krant: ons pensioenstelsel mag dan wel tot de beste ter wereld behoren, het is volgens deskundigen onhoudbaar en moet op de schop. Kom dan maar eens in actie.

Lees ook: Denk je dat je geen invloed hebt op je pensioen? Fout!

Zorgen voor morgen

Er is dus iets bijzonders aan de hand. Met al die onzekerheden neemt de urgentie om zicht te krijgen op je financiële toekomst alleen maar toe. Tijdens je werkende leven leg je niet alleen de basis voor die toekomst, het is ook de tijd dat je er nog wat aan kunt doen. Een nóg steviger basis leggen bijvoorbeeld.

Dat kan door zelf de regie te nemen. Je mag dan wel geen invloed hebben op de beleggingsportefeuille van het pensioenfonds, je hebt wel invloed op je eigen portefeuille voor de oude dag.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Vanuit overzicht en inzicht kun je nu sturen in de eigen financiële toekomst. Hoe heb je het nu georganiseerd, wat levert het op termijn op en wat is daar nog aan te doen?

Relevante vragen die steeds eenvoudiger beantwoord kunnen worden. Met goede online tools en de hulp van een onafhankelijk financieel planner kom je een heel eind. Geen zorgen om morgen, maar zorgen voor morgen.

Lees ook: Hoe staat het ervoor met jouw geldzaken?


Rick Wassenaar is onafhankelijk financieel planner, docent, examinator en mede-eigenaar van FinBase BV en het online platform MijnGeldzaken.nl. In 2010 won hij de titel 'Financieel planner van het jaar'. Volgens Wassenaar is het cruciaal dat mensen zelf hun geldzaken regelen en kritisch blijven volgen. Op IEXGeld geeft hij in columns praktische tips over hoe je dat het beste kunt doen.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Beleggingsjaar 2020 overleven? Ga voor deze sectoren

Financials, waardeaandelen of toch industrials? Welke moet je hebben? Lees verder ›