IEXGeld

Dossiers

Profiel

Asset allocatie voor jonge beleggers

Wat is de juiste asset allocatie voor een jonge belegger?

Die vraag werd gesteld aan Ben Carlson van A wealth of common sense. Volgens hem is er geen goed of fout antwoord op die vraag te geven, is het ook niet leeftijdsgebonden, maar hangt het af van de psychologische instelling van de belegger.

De grootste hindernis is niet de allocatie op zich, maar de uitdaging om vast te houden aan het beleggingsplan waarvoor is gekozen. Een zware weging in aandelen lijkt zinvol voor een jonge belegger, zolang die maar begrijpt waarin hij zich begeeft. Waar het vooral om gaat, is of een belegger om kan gaan met de verliezen die hij gaandeweg tegenkomt.

Lees ook: De belangrijkste beslissing die je moet nemen: asset allocatie

Vasthouden aan het beleggingsplan

Carlson heeft wel een aantal aandachtspunten voor de jonge belegger met een beleggingshorizon van meerdere decennia.

  • De beste aanpak is periodiek beleggen met een vast bedrag.

  • Zorg voor een gezonde financiële huishouding.

  • Dankzij de jonge leeftijd is er de mogelijkheid om veel volatiliteit in de langetermijnbeleggingen te incasseren. Dit is een zegen én een vloek, afhankelijk van de ervaring en de persoonlijke constitutie.

  • Elke belegger moet enig historisch besef hebben, om zich bewust te zijn hoe manisch de markten kunnen reageren. Herbalanceren naar de oorspronkelijke weging in de portefeuille zal betekenen dat men tegen de stroom in roeit.

  • Aandelenmarkten wereldwijd verloren rond de 60% tijdens de laatste financiële crisis. Kun je dat aan, om je zuurverdiende geld in waarde te zien halveren, als je een portefeuille hebt waarin aandelen zwaar wegen?

  • Het gevoel van verlies van zuurverdiend geld valt niet vanuit de literatuur te ervaren, dat leert men alleen de werkelijkheid.

  • Beleggen is een strijd tussen veiligheid nu, of later. Als je het nu wilt, moet je laag rendement accepteren; veiligheid later gaat gepaard met het accepteren van tussentijdse verliezen.

  • Leef niet op te grote voet, vermijd creditcardschulden, spaar en houd de kosten van beleggen laag en spreid de portefeuille.

  • Leer van de fouten uit het verleden. Met het vermijden van fouten is al de helft gewonnen.

  • Zorg voor een goed plan met de juiste beleggingsbeslissingen. Dan is een mate van negeren een goede strategie. Laat rendement op rendement zijn werk maar doen.

Lees ook: Dit wordt er bedoeld met rente-op-rente

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›