IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioenuitkering aangekocht tegen een lage rente? Je mag 'm openbreken.

Heb je je pensioenuitkering vast moeten zetten tegen een lage rente en ontvang je daardoor een lage uitkering voor de rest van je leven? Er is goed nieuws.

Het is - hoewel onder voorwaarden - mogelijk om die vaste uitkering open te breken en 'm om te zetten naar een variabele pensioenuitkering, waarbij je in de 'uitkeringsfase' kunt doorbeleggen met je opgebouwde pensioenkapitaal.

De wet Verbeterde premieregeling is inmiddels ingegaan en die maakt dit mogelijk. Hierdoor is het aankopen van een vaste pensioenuitkering dus niet meer verplicht.

Lees ook: Je kunt je pensioenuitkering openbreken

(Her)invoering van de pensioenknip

Je kunt dit doen als je niet de mogelijkheid hebt gehad om gebruik te maken van de pensioenknip. Die werd in 2009 in het leven geroepen en maakte het mogelijk om het pensioenkapitaal te splitsen in een tijdelijke uitkering voor maximaal vijf jaar. Na deze vijf jaar ging alsnog de verplichte levenslange uitkering in. De gedachte achter de regeling was dat je op die manier kon profiteren van een stijgende rente.

Helaas bleek dat iedereen die in deze periode gebruik heeft gemaakt van de pensioenknip, er op achteruit is gegaan doordat de rente juist steeds verder daalde. De regeling werd dan ook op 1 januari 2014 afgeschaft. Omdat de rente maar bleef dalen, is de pensioenknip opnieuw ingevoerd op 8 juli 2015.

Lees ook: De pensioenknip wordt weer ingevoerd. Hoe zit dat precies?

Alsnog een variabele uitkering

Viel je pensioenkapitaal vrij tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015, dan kon je dus geen gebruik maken van de pensioenknip en werd je 'gedwongen' tot de aankoop van een levenslange uitkering.

Wie bij deze groep hoort krijgt nu alsnog de kans om te kiezen voor een variabele pensioenuitkering (op basis van doorbeleggen). Zo'n variabele uitkering kan een hoger pensioen opleveren. Er gelden zoals gezegd wel voorwaarden:

  • Je pensioen viel vrij tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015.
  • Je dient je verzoek in tussen 1 januari 2017 en 1 juli 2017.
  • De omzetting naar de variabele uitkering vindt plaats bij je huidige verzekeraar.
  • Biedt je huidige verzekeraar niet de mogelijkheid van doorbeleggen, dan mag je overstappen naar een andere verzekeraar.
  • Aan de omzetting zijn kosten verbonden.
  • Je (ex)partner moet ook toestemming verlenen.

Lees ook: Die lage rentestand verpest je pensioen

Omzetten pensioen verstandig?

Of het verstandig is om je pensioen om te zetten naar een variabele uitkering is helaas nog niet te zeggen. Er zijn namelijk nog geen producten voor en het lijkt ook nog wel enkele maanden te duren voordat die er komen. Op papier is het een goed verhaal en het is zéker iets om goed in de gaten te gaan houden. Wel staat of valt alles bij de producten en niet te vergeten het rendement en risico.

Meer over je pensioen lees je hier!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›