IEXGeld

Dossiers

Profiel

Negatieve spaarrente in zicht?

Eerder dit jaar zei ABN Amro-topman Gerrit Zalm dat het mogelijk is dat je straks moet gaan betalen om spaargeld op een bankrekening te kunnen zetten. Ofwel: een negatieve spaarrente is niet uitgesloten.

En voor zakelijke klanten van ABN Amro lijkt zo'n situatie dichterbij te komen. De bank heeft namelijk een voorbereidende stap gezet om klanten een negatieve rente te kunnen rekenen.

Lees ook: Dit moet je weten over negatieve spaarrente

Nieuwe algemene voorwaarden, die vanaf oktober gaan gelden, maken doorberekening van de negatieve marktrente mogelijk:

Vanaf 1 oktober 2016 past ABN AMRO haar zakelijke voorwaarden aan. Het gaat om nieuwe Voorwaarden voor Betaaldiensten Zaken, Informatieblad Betaaldiensten Zaken en de spaarvoorwaarden.

In de nieuwe voorwaarden staat vermeld dat de bank negatieve rente mag rekenen voor rekeninghouders met een zakelijk betaal- of spaarproduct. Met deze aanpassing in de voorwaarden kan de bank inspelen op uitzonderlijke marktomstandigheden wanneer dat nodig zou zijn.

Bron: ABN Amro

Lees ook: Betalen om je spaargeld te kunnen stallen - zou jij het doen?

Een brief van de bank

Afgelopen dinsdag heeft de bank een groep van 70.000 zakelijke klanten via een brief op de hoogte gebracht. Andere klanten - in totaal zijn het er enkele honderdduizenden in Nederland - krijgen de komende tijd ook zo'n brief.

Benadrukt wordt dat het niet zeker is dat ABN Amro daadwerkelijk een negatieve rente gaat vragen. Gebeurt het wel, dan krijgen klanten dat twee weken van tevoren te horen.

Klanten met een relatief laag saldo op de rekening zullen dan "zoveel mogelijk worden ontzien", bijvoorbeeld doordat alleen boven een nader te bepalen saldo een negatief rentepercentage wordt gehanteerd.

Overigens is ABN Amro niet de enige bank die zich voorbereid op een eventuele negatieve rente voor zakelijke klanten. Ook ING en Rabobank hebben al bij enkele spaarvormen dergelijke nieuwe voorwaarden opgenomen, schrijft het FD.

Wij houden dit - en natuurlijk ook de situatie op de particuliere spaarmarkt - uiteraard in de gaten. Voor een negatieve rente voor particuliere spaarders op korte termijn zijn overigens geen concrete aanwijzigingen. Feit is wel dat die rente heel laag is. Meer daarover lees je hier en hier.

Lees ook: Wat te doen bij een negatieve spaarrente?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

9 slimme beleggingsstrategieën

Heb een plan en zorg dat je je portefeuille tijdig herbalanceert. En nog... Lees verder ›