IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit betekent de Brexit voor je vakantie

Eind juni stemde een meerderheid van de Britten in een referendum voor een uitstap uit de Europese Unie. Dit brengt nogal wat economische gevolgen met zich mee. In Nederland kunnen banen verdwijnen door de Brexit en ook kan studeren of werken in het Verenigd Koninkrijk moeilijker worden. De uitkomst van het referendum kan bovendien gevolgen hebben voor je vakantie.

Brexit: nu merkbaar

De gevolgen voor je vakantie zijn met name merkbaar als je ook daadwerkelijk naar het Verenigd Koninkrijk reist. Door de Brexit heeft het Britse pond sterling een forse koersval gemaakt. Dit betekent concreet dat je voor je euro meer pond krijgt dan voorheen. 

Zo kreeg je op 1 juni nog 0,7761 pond voor een euro, terwijl je daar op 1 juli 0,8395 pond voor kreeg. Vrijwel alles wat je tijdens je bezoek aan het Verenigd Koninkrijk koopt, wordt dus goedkoper. Denk aan eten, drinken en attracties.

Zelfs een iPhone werd bijvoorbeeld fors goedkoper. Op de dag van het referendum betaalde je nog 708 euro voor een iPhone 6s, maar na de uitslag op 24 juni bleek de prijs ineens 667 euro (omgerekend).

De actuele koers van de euro ten opzichte van het pond vind je op deze website

Later merkbaar

Omdat er tussen Europese leiders nog veel besproken moet worden over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit Europa, blijft het vooralsnog onduidelijk wat de consequenties van een vertrek op lange termijn zullen zijn.

Enkele luchtvaartmaatschappijen waarschuwden al dat vliegtuigtickets fors duurder kunnen worden, omdat Britse luchtvaartmaatschappijen niet meer van de schaalvoordelen kunnen genieten binnen de Europese markt.

"Ook bellen in het Verenigd Koninkrijk zou voor toeristen duurder kunnen worden als de Britten zich niet meer aan EU-regels over roamingtarieven hoeven te houden," zo merkte het NRC op. Daarbij stelde de krant dat er weinig zal veranderen wat betreft paspoortcontroles, omdat het VK nu ook al niet behoort tot de Schengenzone voor vrij reizen.

Het kan wel zover komen dat je zelfs een visum moet aanvragen bij de Britse ambassade in Nederland om naar het VK af te kunnen reizen.

Lees ook: Brexit? Voor beleggers nu al niks meer van te merken.

Verder kunnen er wellicht andere regels gaan gelden omtrent de afwikkeling van zorgkosten op vakantie, zo merkte de Britse krant Daily Mail op.

In Nederland zijn er diverse zorgverzekeraars die een Europese zorgkaart aanbieden. Hierdoor zijn zorgbehandelingen in veel Europese landen goedkoper of zelfs gratis. Volgens Daily Mail moet de Britse regering hier opnieuw over gaan onderhandelen, wat kan betekenen dat je zorgkosten op vakantie in het Verenigd Koninkrijk duurder worden.

En mag je graag belastingvrij shoppen? Mogelijk krijg je te maken met bepaalde beperkingen, die bijvoorbeeld stellen dat je maar een beperkt aantal producten mee naar huis mag nemen, aldus Daily Mail.

Nu een goedkope vakantiebestemming

Vooralsnog zullen de grootste consequenties van een mogelijk Brexit pas over enkele jaren duidelijk worden voor jou als vakantieganger.

Het zal van onderhandelingen tussen Europese leiders afhankelijk zijn of je in de toekomst mogelijk meer moet betalen om te kunnen bellen in het Verenigd Koninkrijk of om te vliegen met Britse prijsvechters. 

Wat wel duidelijk is, is dat de waardedaling van het pond gunstig is voor jou als reiziger. Voor een euro krijg je nu meer pond terug. Dit maakt onder meer attracties, hotels en eten goedkoper.

Check ook: Als belegger gerust op vakantie? Check deze tips.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op wintersport? Zo bespaar je op de autorit

Wintersport is al duur genoeg. 5 tips om geld uit te sparen bij de benzi... Lees verder ›