IEXGeld

Dossiers

Profiel

Brexit? Nu al niks meer van te zien, beste pensioenbeleggers.

Brexit heeft een enorme impact op de beurzen en markten, is ons de laatste weken met de paplepel ingegoten. Nou, dat zag je aan je portefeuille, als je hebt gekeken: dagelijks een compleet andere waarde.

En eerlijk zeggen: hoe vaak heb jij in de afgelopen weken een blik op je lange termijn-beleggingsportfolio geworpen? Iedere dag, paar keer per dag, of heb je zelfs manisch zitten F5'en?

Dan nog het belangrijkste: heb je er ook met je vingers aangezeten, ofwel: heb je beleggingen verkocht of bijgekocht?

Check ook: Help, de koersen dalen!

Speciaal voor de langste-termijn-beleggers

Dat lange termijn zet ik niet voor niets cursief. Dit stukje is echt bedoeld voor de langste-termijn-beleggers onder ons. Voor hen die zelf een pensioenportefeuille of een ander potje hebben - dat nog decennia heeft te gaan - en die beheren bij een broker of zelf klant zijn bij een pensioenuitvoerder.

Ik beleg zelf ook zo voor mijn pensioen en ik ben laconiek over de chaos op de beurzen in de afgelopen weken. Want uiteindelijk deden de markten weer precies wat ze zo vaak op politieke gebeurtenissen doen: per saldo niks. Logisch ook, want op de lange termijn worden op de beurzen de winsten van bedrijven ingeprijsd en de geopolitiek niet.

Lees ook: Oef, de AEX daalt wel érg hard. Wat te doen?

De index door de jaren heen

Gisteren maakte ik er voor IEX een filmpje over - zie hieronder. Hierin laat ik zien wat de MSCI World Index in euro's deed na Brexit. Dit is de index waar de meesten van ons doe-het-zelf langetermijnbeleggers met bijvoorbeeld een indextracker in zitten. De AEX van de wereld. Kijk mee, als je de drie afgelopen weken het nieuws compleet hebt gemist, dan...

Handelen versus beleggen

Natuurlijk, genoeg individuele aandelen (banken en verzekeraars), obligaties (de Nederlandse rentes staan ook al op nul) en valuta (pond!) die alle kanten opvlogen. Vooral omlaag. En dan nog al die beursmensen die koop dit en verkoop dat roepen en (horror)scenario's geven. Om gek van te worden.

Dat is de crux van dit alles: zo'n event als Brexit op de beurzen en later dit jaar de referenda en verkiezingen in onder meer Italië, Oostenrijk en Hongarije hebben inderdaad vaak enorme dagelijkse impact op de beurs.

Maar dat is meer de handelskant van de beurs. Snel iets verdienen aan een korte, felle koersbeweging. Dat is een compleet andere tak van sport op de beurs dan beleggen, het langzame geld. Want dat is je afvragen of een event als Brexit ook de toekomstige omzet- en winstgroei van de bedrijven raakt.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Mijn eigen houvast bij zulke dingen: verkoopt Unilever hier een Raketje meer of minder om, idem dito voor Shell en de vaatjes olie, AkzoNobel met haar blikken verf en vul het verder maar aan? Bij Brexit kom ik zelf op een duidelijke nee uit. Het eiland is niet gezonken, tenslotte.

Natuurlijk kan Brexit uiteindelijk de trigger blijken voor een recessie of een beursdaling. Wat niet is, kan nog komen, maar daar blijkt nu nog niets van, ondanks al het unheimische nieuws. En waarom zouden de beurzen niet juist omhoog kunnen gaan?

Lees ook: Beleggen in onrustige tijden? Gewoon doen!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›