IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je kunt een huis kopen voor 1 euro

Een derde van de starters op de huizenmarkt tussen 18 en 35 jaar oud verwacht de komende twee jaren geen huis te kunnen kopen, vanwege een gebrek aan geld. Dit stelt ABN AMRO in een recent rapport. Ruim een derde van de jongeren zou de ouders vragen om financiële hulp.

"Zonder geld van je ouders is het onmogelijk een huis te kopen," zo valt in een artikel van de NOS te lezen. Het beeld lijkt wel duidelijk: starters hebben of krijgen steeds vaker moeite om de aanschaf van een woning gefinancierd te krijgen.

Het kan ook anders, zeker als je over de grens gaat kijken.

Er zijn namelijk dorpjes in Europa waar eigenlijk niemand wil wonen. Het zijn prachtige, idyllische dorpjes die je geregeld in films voorbij ziet komen. Steeds meer mensen verkiezen het bruisende stadsleven boven het ietwat saaie dorpsgevoel, waardoor deze dorpjes met een enorme leegloop te maken hebben. Langzaam maar zeker veranderen de dorpjes in een verlaten spookwereld.

Check ook: Het is geen gek idee om spaargeld in een tweede woning te stoppen

Ontvolking in plattelandsgebieden

En er komt voorlopig nog geen einde aan de ontvolking van de plattelandsgebieden. In 2014 berekenden de Verenigde Naties dat 54% van de wereldpopulatie in stedelijke gebieden woont, ruim 30% meer dan in 1950. Tegen 2050 kan 66% van de bevolking in stadsgebieden wonen.

Hoe meer de dorpsbevolking krimpt, hoe sneller de geboortecijfers dalen en (lokale) economieën vertragen. Scholen sluiten en doktersposten, postkantoren en andere diensten verdwijnen naar grotere nabijgelegen dorpen.

Zo zou Italië circa 6.000 spookdorpjes kennen bovenop 15.000 provincieplaatsjes waar nog maar 10% van de oorspronkelijke populatie woont.

Er worden innovatieve manieren bedacht om de ontvolking tegen te gaan, zoals een Italiaanse burgemeester die mensen verbiedt om ziek te worden of om dood te gaan. In andere dorpjes moeten toeristen toegangsprijzen betalen om de dorpjes te mogen betreden.

Lees ook: Check de belastingregels als je een vakantiewoning in het buitenland koopt

Huis voor een euro

Wellicht een iets efficiënter middel werd bedacht door de burgemeesters van de dorpjes Gangi en Salemi op Sicilië en Carreghi Ligure in het noorden van Italië. Daar kun je nu voor één euro een huis aanschaffen.

Uiteraard is er een addertje onder het gras: je moet het pand binnen vier jaar geheel renoveren. Daarnaast wijst shelteroffshore.com, een website die is opgericht voor Britse investeerders, op mogelijke verrassingen als openstaande (belasting-)schulden of leningen.

De regels omtrent eigenaarschap zijn in Italië ook niet altijd duidelijk voor buitenstaanders, zo wordt gesteld door de website. Het advies: schakel een Engelssprekende, niet-Italiaanse jurist in, die bekend is met de lokale regelgeving.

Daarnaast waarschuwde de website dat de kosten voor renovatie flink op kunnen lopen. Heb je interesse in een huis van een euro, dan moet je snel zijn. Voor de tweehonderd huizen in Gangi die te koop staan is al een 'aanzienlijke' wachtrij.

Lees ook: Heb je in het buitenland gewoond? Dan krijg je straks minder AOW.

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›