IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met de auto op vakantie? Zo bespaar je op brandstofkosten.

Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen erg hoge brandstofprijzen. Als je met de auto op vakantie gaat, loont het dus om je tank niet in eigen land vol te gooien, maar van te voren uit te zoeken waar je op jouw vakantieroute het beste kunt tanken.

Je kunt tientallen - zo niet honderden - euro's besparen als je goed plant waar je het voordeligst kunt tanken.

Moet je op weg naar je bestemming nog één keer tanken in Nederland om de grens over te steken? Kijk dan even op brandstof-zoeker.nl. Door daar een postcode of plaats in te vullen kun je de goedkoopste pompstations vinden bij jou in de buurt. Deze website vergelijkt de actuele brandstofprijzen van 2871 Nederlandse pompstations.

Lees ook: Tank daar, niet hier

Goedkoper tanken: de snelweg vermijden

Het loont daarnaast zowel in Nederland als in het buitenland om buiten de snelweg te tanken. Vooral in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland kunnen vakantiegangers geld besparen door even af te slaan van de snelweg, blijkt uit een steekproef van de ANWB, schrijft Nu.nl.

Zoals gezegd is tanken buiten Nederland sowieso geen slecht idee - buiten de snelweg of niet. De benzineprijzen liggen in Duitsland gemiddeld 26 cent lager per liter dan in Nederland, in België 23 cent, in Spanje 44 cent en in Oostenrijk zelfs 47 cent, schreef het Algemeen Dagblad eerder al eens. Reken uit je winst als je honderden liters tankt gedurende je vakantie!

Dure tankstations in Italië

Dieselrijders die op weg zijn naar Italië kunnen het beste even hun tank volgooien in Oostenrijk. In Italië is tanken nog duurder dan in Nederland, met een gemiddelde dieselprijs van 1,41 tegen 1,25. In Oostenrijk betaal je maar rond de 1,06 euro per liter diesel.

In Frankrijk en België betaal je voor een liter diesel 1,21 euro, in Duitsland en Luxemburg 1,12 euro en Spanje is het goedkoopst met een liter diesel. Daar betaal je maar 1,04 euro.

Hier vind je een compleet overzicht van de gemiddelde brandstofprijzen in Europa.

De brandstofmeter in de gaten houden

Vanwege die lage prijs willen veel Nederlanders op weg naar het zuiden een tussenstop maken in Luxemburg zonder goed de brandstofmeter in de gaten te houden. De ANWB raadt aan om altijd een jerrycan met extra benzine mee te nemen onderweg.

Het is zelfs beter om de winst te laten lopen als het brandstoflampje gaat branden, want je tank volledig leegrijden is slecht voor de motor. Daarnaast kan het moeten stoppen langs de snelweg zorgen voor gevaarlijke situaties.

Lees ook: Goedkoper autorijden? Zo bespaar je op brandstofkosten.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Gebruik je de auto weinig door coronacrisis? Pas op

Wie weinig autokilometers maakt, kan kampen met een lege accu, vastzitte... Lees verder ›