IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in onrustige tijden? Gewoon doen!

De beurzen gingen afgelopen vrijdag hard onderuit toen bekend werd dat de Britten voor Brexit hadden gestemd. Het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Hoewel het er op lijkt dat de markten voor nu in rustiger vaarwater zijn beland, wordt een forse nasleep van het Brexit-referendum wel verwacht. En dan hebben we het nog niet gehad over andere bronnen die voor beursonrust kunnen zorgen.

Lees ook: Jaap Koelewijn: "In het geval van Brexit krijgt de Nederlandse consument een tik"

Moet ik wel gaan beleggen in crisistijd?

Als belegger denk je hierdoor misschien dat je er goed aan doet om de beurs voorlopig vooral links te laten liggen. Of in ieder geval: om vooral géén extra geld te beleggen. Maar Marketwatch wijst ons op een grafiek van Michael Batnick (zie verderop) die laat zien wat we stiekem vaak ook wel weten: dat het juist kan lonen om in crisistijden in te stappen (of bij te kopen) op de beurs.

Lees ook: Een beurscrash is een prima instapmoment

Batnick, director of research bij Ritholtz Wealth Management en auteur van de financiële blog The Irrelevant Investor, raadt beleggers dan ook aan om in dit soort tijden vooral kalm te blijven. Maak je vooral geen zorgen bij een crisis. Om dit standpunt kracht bij te zetten, zet hij voor verschillende voorgaande crisisperioden op een rij hoe een 'gebalanceerde portefeuille' in het jaar dat erop volgde presteerde.

Zo zou een gediversifieerde portefeuille - bestaande uit 60% aandelen en 40% obligaties - in het jaar na de beurscrash in 1987 een rendement van 21% hebben opgeleverd. Na vijf jaar had de portefeuille zelfs op een plus gestaan van 61%. Een jaar na het faillissement van Lehman Brothers had de gemiddelde belegger met deze portefeuille een winst van 7% behaald, om vijf jaar later op een winst van 43% te staan:

Bron: Theirrelevantinvestor.com

Lees ook: Oef, de AEX daalt wel érg hard. Wat te doen?

Profiteren van koersdalingen

Met het oog op Brexit schrijft Batnick in zijn blog: "Ik heb absoluut geen idee wat de implicaties zullen zijn, maar ik ben er behoorlijk zeker van dat het niet significanter zal zijn dan de zes gebeurtenissen (in de grafiek) waren."

Heel kort door de bocht adviseert hij dan ook om kalm te blijven en gewoon te beleggen. Hoewel hij niet zegt dat de bodem is bereikt en dat dit hét moment is om in te stappen (dat weet je nooit!), vindt hij niet dat een gegeven paard in de bek gekeken moet worden.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

We schreven eerder al eens dat je juist kunt profiteren van koersdalingen: lage koeren, lage prijzen. Voordelig instappen. Lage koersen zijn ook gunstig als je maandelijks voor een vast bedrag belegt of gaat beleggen (dat wordt ook wel middelen genoemd). Bij lage koersen koop je veel meer aandelen of fondsen dan bij hogere standen.

Overigens ontkent Batnick niet dat het enge tijden zijn voor beleggers en dat het risico op de loer ligt om veel geld te verliezen. Maar hij wil benadrukken dat beleggen op de lange termijn wel de moeite waard kan zijn en dat individuele beleggers daarom twee keer zouden moeten nadenken voordat ze in onrustige tijden uit de beurs stappen. Op lange termijn komt het héél vaak gewoon weer goed - de tijd strijkt de plooien glad.

Lees ook: Ga beleggen. Op lange termijn verdien je er altijd aan.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

... en nog 5 factoren om op te letten als je overweegt om in te stappen. Lees verder ›